Ont-Moeten!

Als ik u zou bevelen: ‘u MOET deze column uitlezen!’… Wat gebeurt er dan met u? Krijgt u misschien het gevoel opgejaagd te worden, voelt u opgelegde druk of beperking in zelfstandigheid en vrijheid? Door intonatie kan de reactie verschillen. Toch voelt het voor veel mensen niet plezierig als hen gezegd wordt dat iets gedaan moet worden. In onze cultuur moeten we liever niks. We zijn sterk in het ont-moeten (het niet-moeten)! U MOET deze column dus niet lezen, maar u MAG zich uitgenodigd voelen om verder te gaan. 

Laatst fietste ik over het nieuwe fietspad tussen Goes en Kattendijke. Het ziet er mooi uit. Prachtig vormgegeven! Onderweg sprak ik enkele mensen. Ontmoetingen met mensen die bekend waren, of nog onbekend. Ik sprak met een man over zijn proces als weduwnaar, een nieuwe rol waar hij ongewenst en stapsgewijs mee bekend raakte. Door mijn werk werden we verbonden.

Bijzonder en leuk dat ik later op een bankje met iemand in gesprek raakte en werd herkend als ‘die man van die columns in de Bode, die over de dood schrijft en zo’. Ook waren wij vanaf dat bankje getuige van een bijna-ontmoeting: iemand negeerde heel bewust en duidelijk een ander en verliet acuut de locatie waar eerst rustig werd gezeten.

Een ontmoeting met de dood, die moet

Ik fietste verder en passeerde een huis. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar de uitvaart van een vrouw die plotseling overleed. Hoewel zij ernstig ziek was en zij alles had voorbereid om haar leven los te laten en haar familie de uitvaart te laten regelen, kwam haar overlijden toch nog onverwacht. Ook voor mij.

Toen ik na haar overlijden aanbelde bij haar thuis en in de ogen van haar man en kinderen keek, zag ik bekendheid en toch ook een nieuwe ontmoeting. Je ontmoet de dood en de dood ontmoet jou! Een ontmoeting met de dood die moet, de dood ontmoet je door een nieuwe realiteit en daar is dan geen ontkomen aan. Je kunt er niet voor weglopen. Je kan doen alsof het niet is gebeurd en de situatie negeren, maar het concrete feit is de waarheid.

Een ontmoeting met tevredenheid

Bijna thuis aangekomen, dacht ik aan een uitspraak van een oude leraar op de vraag die me bezighield: ‘Wat wil ik ont-moeten?’ Ook ik streef ernaar het beste uit het leven te halen. In mijn voormalige werk, heb ik gezien dat de strijd om de beste te moeten zijn, mensen ook vaak eenzaam en moe kan maken. Een ontmoeting met tevredenheid kan dan juist helpen! De leraar zij destijds tegen me: “De kunst is je leven volledig te ontmoeten door oprecht en intens volledig te genieten van de momenten en ontmoetingen die er echt toe doen en die mee te nemen als een kostbaar geschenk”.

Op naar de volgende ontmoeting!

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies