Persoonlijk afscheid van een klein meisje

Hoe maak je een goed afscheid mogelijk voor ouders die hun lieve kleine meisje hebben verloren? Els Droogers, één van onze medewerkers van het zorgteam, stond voor deze moeilijke taak. Lees hier hoe ze ervoor heeft gezorgd dat het meisje haar eigen plekje kreeg in het uitvaartcentrum.

Te midden van alle zorgvuldig uitgezochte meubeltjes

‘De invulling van een afscheidsplechtigheid van een kindje is als het balanceren op een dun koord, met al je zintuigen op scherp. Bij het eerste bezoek aan de ouders van een baby, die totaal onverwachts tijdens de geboorte was overleden, was er veel verdriet. Het was hun eerste kindje en zo verschrikkelijk gewenst. Boven, in het nieuw ingerichte kamertje, lag hun dochtertje opgebaard, te midden van alle zorgvuldig uitgezochte meubeltjes. Alles was op elkaar afgestemd in de kleur limegroen. De commode, de vrolijke gordijntjes, de kleertjes en allerlei leuke knuffels die wachtten op de graaiende vingertjes van een kind.

Een avond in het uitvaartcentrum

De ouders wilden haar graag zo lang mogelijk thuis houden. In de dagen daarop troffen we het kleine meisje meestal aan in haar moeders armen, als we even kwamen kijken. Toch moest er worden nagedacht over de uitvaart. De ouders wilden iedereen de gelegenheid geven om hun dochter te zien en afscheid van haar te nemen. Omdat ze dat niet thuis wilden doen, besloten we een avond in het uitvaartcentrum te organiseren.

‘Haar eigen plekje’

‘s Middags troffen we voorbereidingen, maar kregen niet het juiste gevoel bij de inrichting van de opbaarruimte. We slaagden er niet in de gewenste sfeer van thuis na te bootsen. In overleg met de ouders hebben we toen een deel van de babykamer overgebracht naar het uitvaartcentrum, en zo ‘haar eigen plekje’ gecreëerd. We legden haar in het mandje en de doorzichtige limegroene hemel ontnam, met de gordijntjes dicht, het eerste zicht op het meisje. Rondom haar stonden prachtige foto’s die de ouders van haar hadden gemaakt. Ook de vele knuffels kregen een plekje.

Veel mensen

Die avond waren er veel mensen. Er was verdriet, maar ook verwondering en dankbaarheid voor deze manier van afscheid nemen: wat een prachtig afscheid. De volgende dag vond de uitvaart in besloten kring plaats.

Een zoontje was geboren

Een paar jaar later ontvingen we een geboortekaartje: een zoontje was geboren. Bij het kraambezoek kreeg het jongetje van ons een mooie beer die nu waarschijnlijk nog steeds op zijn stoere jongenskamer ligt.’

Els Droogers
Medewerker van het zorgteam bij Uitvaartzorg Cluster Oost

 

Meer afscheidsverhalen lezen? Maak kennis met onze uitvaartverzorgers.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies