• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rituelen tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Wat zijn de gebruiken en regels van een rouwstoet?

Voor veel nabestaanden is een rouwstoet een waardevol onderdeel van het afscheid. Het is immers de laatste rit die ze maken met hun dierbare. Om de laatste rit prettig te laten verlopen, is het belangrijk dat de rouwstoet zich houdt aan de regels. Welke verkeersregels gelden er bijvoorbeeld voor een rouwstoet? En heeft een rouwstoet altijd voorrang?

Anouk is uitvaartverzorger bij DELA. Ze begeleidt nabestaanden bij iedere stap van het afscheid, waaronder de laatste rit van hun dierbare. ‘Voordat we gaan rijden, geef ik de nabestaanden instructies over de rouwstoet. Dat is belangrijk, want een rouwstoet moet zich gewoon houden aan de verkeersregels. Er moet bijvoorbeeld worden gestopt bij rood licht en je moet een veilige afstand bewaren tot de auto voor je. Ook toeteren zonder reden mag niet.’ Alle auto’s in de rouwstoet - de rouwauto die vooroprijdt en de volgauto’s - moeten zich aan de regels houden. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als je afscheid neemt van je dierbare.

De regels voor een rouwstoet, en de uitzonderingen

Een rouwstoet moet zich dus houden aan de verkeersregels, maar er zijn een paar uitzonderingen. Om te voorkomen dat een rouwstoet door andere auto’s wordt doorkruist, moeten andere weggebruikers de stoet in de volgende gevallen voorrang geven:

  • Bij een zebrapad moeten voetgangers de rouwstoet voor laten.
  • Op een gelijkwaardige kruising hebben de volgauto’s van de stoet altijd voorrang, ook als de stoet links afslaat. Verkeer dat van rechts komt moet dan dus wachten. Dit geldt wel pas als de rouwauto het kruispunt al is overgestoken.
  • Een bus moet bij het verlaten van een bushalte de rouwstoet voorrang geven.

Let op: Deze uitzonderingen gelden alleen als de volgauto’s links en rechts een zwarte rouwvlag dragen. Door deze vlaggen zien andere weggebruikers dat de auto’s bij de rouwstoet horen.

Op kruispunten met verkeerslichten, op voorrangswegen of op rotondes moet de rouwstoet zich gewoon houden aan de normale verkeersregels.

Wat zijn de gebruiken van een rouwstoet?

De nabestaanden bepalen hoe lang de rouwstoet wordt. Samen met de uitvaartverzorger kiezen ze een rouwauto uit en bepalen ze hoeveel volgauto’s er gaan rijden. Veel rouwstoeten houden zich aan de volgende gebruiken:

  • De volgorde van de stoet: In de rouwauto is plaats voor één passagier. Vaak rijden de partner en kinderen daarom mee in de eerste volgauto, maar meerijden in de rouwauto mag wel. Je zit dan naast de chauffeur. Na de rouwauto en de auto met het gezin, volgen de andere nabestaanden.
  • Snelheid: Een rouwstoet rijdt meestal iets langzamer dan de rest van het verkeer. Zo kunnen de volgauto’s goed aansluiten en blijft de stoet bij elkaar.
  • Stilte: Uit respect voor de overledene en de nabestaanden rijden de mensen in volgauto’s vaak in stilte achter de rouwauto aan, zonder te toeteren en zonder muziek.

Een rouwstoet persoonlijk maken

Er zijn veel mogelijkheden om de laatste rit van je dierbare heel persoonlijk te maken. Zo reed Marvin op de motor van zijn vader, met de kist van zijn vader op de aanhangwagen erachter. En de rouwstoet bestond uit wel honderd motoren. Ook uitvaartverzorger Anouk heeft mooie herinneringen aan bijzondere rouwstoeten. ‘Een meneer wilde zijn overleden vrouw graag vervoeren in de camper waarmee ze altijd samen op reis gingen. Hij heeft haar vanuit huis naar de locatie van haar afscheid gebracht. Dat soort keuzes zijn hartstikke mooi en helpen de nabestaanden bij de rouwverwerking.’

Leg je uitvaartwensen vast

Bij DELA  hoeft het rouwvervoer niet per se met een auto. Je mag bijvoorbeeld ook een rouwkoets, bakfiets, motor met zijspan of een duurzame elektrische auto kiezen. Of zelfs je eigen auto. Heb jij je uitvaartwensen al vastgelegd in ons wensenboekje?

                                                   Wensenboekje invullen

Een erehaag als laatste groet

Ook een erehaag is een bijzondere manier om een rouwstoet persoonlijk te maken. Bij een erehaag staan links en rechts mensen aan de kant van de weg. Samen vormen ze een haag waar de rouwstoet doorheen rijdt. Bijzondere voorbeelden:

Stap voor stap een uitvaart regelen

Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.