Ritueel

Voor veel mensen begint de dag met koffiezetten, met versgemalen bonen een zalig bakkie koffie. Een dagelijks ritueel wat voor velen een goede gewoonte en begin van de dag betekenen. Rituelen zijn er elke dag! Bij een uitvaart vormgeven zijn er ook ritueeluitingen: een groet brengen bij de overledene, een defilé, kaars aansteken, etc. Echter, wat denk je van een scheepshoorn of een Chuong Dong? Voor beide neem ik je kort mee bij recente uitvaarten die ik mocht begeleiden. 

Bijzonder plaatje

Een bijzonder plaatje: we staan met de rouwauto bij de steiger waar meneer elk vaarseizoen stond. Praatje hier, praatje daar. Van het weer en uitzicht genietend en zo de dag prettig vullend. Meneer was plots overleden en bij het bespreken van de uitvaart kwam die steiger ter sprake. Voor hem en het gezin veelbetekenend en een rustplek in de diverse gevoelens na zijn onverwachte overlijden. Daar kun je dan toch niet aan voorbij rijden onderweg naar de uitvaartlocatie?! Contacten werden gelegd en planning geregeld. Terplekke -met dankbare medewerking van de bemanning en uitzwaaiende toeristische klanten- werd een krachtige groet aan de stoet gebracht door de scheepshoorn. Die klonk over het gebied, meneer en gezin werden zo akoestisch begeleid op hun verdere reis die dag van de uitvaart. 

Buiging

Bij de uitvaartkist staan fruit, een rijstmaaltijd en wierook. Boeddhistisch gezien om mevrouw van voeding te voorzien op haar reis na overlijden. Een vers broodje vis erbij, omdat zij die ook graag lustte. Met respect neem ik waar hoe een vrouw haar schoonmoeder begeleidt door gebed, diep-buigend en regelmatig slaand op de Chuong Dong. De koperen klok vult de ruimte met gong-geluid, waardoor aanzet komt tot energie, beweging en gedragsverandering. Alle aanwezigen ervaren het ritueel en we horen woorden van betrokkenheid, mededogen en liefdevolle wensen in een andere taal. Onbewust buig ik staand mee …

Ervaren

Zintuigelijk ervaar je elk ritueel, waar ook. Van koffie, gebed, wierook, defilé tot een scheepshoorn. Jouw kunst is ervan te genieten, te leren en te respecteren. 

Nu eerst een bakje koffie!? 

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies