Spanningzoeker

“Heeft u nog meer spanningzoekers nodig? Ze kunnen er over twee dagen weer zijn. En mag ik u vragen waarvoor u dít aantal nodig heeft?”. Waarna tenslotte: “Fijn dat u in ieder geval nog één laat hangen…!”

Samen sterk

Normaliter heb ik diverse leveranciers om materiaal zoals uitvaartkisten, rouwbloemen, catering, papier, urnen, enzovoort te kunnen leveren. Daarbij word ik ondersteund door onze centrale inkoopafdeling. Ik ben uiteraard ook vrij om op maat in te kopen. Zo heb ik lokaal en in de regio diverse netwerkcontacten die voorzien in mooi passende accommodaties voor een afscheid. Van groot belang. Bij elke uitvaart is een bepaalde sfeer gewenst: traditioneel, informeel, religieus, enzovoort en daar hoort dan voor het gewenste resultaat de juiste en beste aanpak bij. De lokale horecagelegenheden gebruiken voor een uitvaart mag: dat houdt ons samen sterk!

Schroevendraaiertje

Dat ik recent meerdere bouwmarkten heb benaderd om spanningzoekers in te kopen, dat had ik niet verwacht. De behulpzaamheid van de verkoopmedewerker om meer exemplaren te regelen deed me goed en de betrokken nieuwsgierigheid waarvoor ze nodig waren kon ik dan ook netjes beantwoorden. Het kwam zo: bij het regelen van de uitvaart kwam het gespreksonderwerp terecht bij: “Wat doet jullie herinneren aan je vader?”.

Als een leven op aarde zich afsluit, komt er bij het regelgesprek ook vaak aandacht voor wat men heeft geleerd van de persoon die overleed. Wat je meeneemt als onuitwisbare herinnering. Voor de familie was er uit het vele dat hen deed herinneren subiet een item dat eensluidend werd genoemd: papa zijn schroevendraaiertje. De spanningzoeker, steevast in zijn borstzak, priemde gaatjes en schroefde draadjes. Thuis, bij een ander in huis, bij zijn vrouw die recent werd opgenomen in een zorginstelling; het kwam altijd van pas. 

Herinnering

Er werden 30 stuks geregeld om uit te reiken bij de uitvaart. En toen mochten er door de aangepaste maatregel 50 personen aanwezig zijn in die ruimte voor de uitvaart! Zoeken naar de extra items was dus ook best even spannend. Het was dan ook prettig bij het uitreiken ervan, dat voor iedereen een exemplaar aanwezig bleek. De symbolische spanningzoeker die aan de belangstellende werd uitgedeeld repareert geen verlies en gemis maar werd, als een talisman, een specifieke herinnering aan een bijzondere man.  

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies