Tot ziens

'Dat zie je goed zo', 'Bekijk het eens zo' of 'Bekijk het maar'. 'Ik heb het wel gezien' en 'Tot ziens!' Het zijn zomaar enkele uitspraken tussen mensen waarbij zien of kijken centraal staat. Afhankelijk van de sfeer en intonatie kan dat een wisselend effect en vervolg hebben. Bij de voorbespreking van een uitvaart werd een wens voor een liedje over zien ingebracht, namelijk 'These old eyes have seen it all'. Een country-song. Ik luisterde het op kantoor en zag mezelf al zitten met een grasspriet in de mond, pratend met mensen om me heen.

De man met wie ik sprak over zijn naderende dood heeft veel meegemaakt. Hij leefde, werkte en reisde op verschillende continenten. Ervoer een trouw huwelijk, zorgen om kinderen en hun eigen leven. Ruzies gehad en bijgelegd, uitdagingen gekend en gepoogd oplossingen zo goed als mogelijk toe te passen. In mijn beleving een wijs mens. Iemand die werkelijk veel beleefd heeft en ook een volwaardig einde van zijn leven op aarde wenst.

Respect voor leven en dood

Het in prettige balans komen, had hem veel energie gekost. Hij kon enorm veel werken en hij kon lange tijd 'de hele wereld aan'. Grote handen en een pientere oogopslag gaven de indruk hoe zijn werkzame leven en ook de goed bestede pensioentijd waren ingevuld. "Arjen. These old eyes have seen it all", gaf hij aan. Ik proefde in zijn woorden dankbaarheid, bewustzijn en respect voor het leven én de dood, en een sprankje 'kom maar op, aanpakken!'

Elk verhaal van een mens draagt waarde in zich: diepgang en eenvoud wisselen elkaar af, bij mensen jong en oud. Al naar gelang de bereikte leeftijd, zijn er veel of weinig verhalen en ervaringen. Zeker als een levenseinde door ziekte in beeld komt, worden zaken besproken waarbij respect voor mensen alleen maar groter wordt. Zo heb ik het gesprek met meneer ervaren, met respect voor leven en dood.

Overgeven aan wat komt

Als je op je levensavond kunt vaststellen dat je oude ogen alles wel gezien hebben, dan kun je zoals meneer het verwoordde 'je overgeven aan wat komt'. Hij geloofde in goedheid. Een tevreden glimlach kwam rondom zijn mond. Zijn gezicht was verzwakt, maar zijn ogen vlamden nog. Het deed hem goed te weten dat alles was geregeld voor de uitvaart. Het deed mij goed dat we, in samenwerking met zijn familie, een passende uitvaart konden gaan verzorgen voor deze man met zijn bewogen leven.

Zijn wensen vastgelegd, zijn muziek zou worden gespeeld. Bij het afsluiten geef ik hem zacht een hand en bij de deur kijk ik nog even om naar hem. Meneer heeft een geruststellende en tevreden glimlach op het gezicht. Ik zeg: “Tot ziens!”

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies