Uitgeleide

Aan weerszijden staan ze: verzorgend personeel van een zorginstantie. De kok naast de directeur, de interieurverzorgster naast de verzorgende, een klussenvrouw naast de receptionist. Rustig loop ik voor. Achter mij hoor ik het geschuifel van 12 voeten. 6 mensen begeleiden een uitvaartkist. Mensen waarvan ik weet dat zij met diep respect, grote dankbaarheid en enorm veel waardering hun overleden moeder begeleiden.

De tijd staat even stil

De stilte van de anders zo hectische gang is oorverdovend. De tijd staat ook stil. Er is even niets anders. Zo bijzonder dat we bij leven niet altijd de ruimte nemen om even te genieten van stilte. Ik besef op een zeker moment dat ik me een geheel voel met de situatie: met de erehaag, met de familie, wat we daar doen uit respect voor een leven.

Letterlijk stil staan bij een uitvaart

Het is een oud gebruik om stil te staan als een rouwstoet langskomt. In een drukke verkeerssituatie lukt dat niet altijd , maar het is een mooi gebaar om het tóch te doen. Dus stap even van je fiets, blijf stilstaan geef ook de laatste auto’s in de volgstoet voorrang op de rotonde. 

Voor de nabestaanden staat de tijd stil. Hun lief, vader, moeder of kind ligt misschien wel in de rouwauto. Het is dan overweldigend mooi om rust en ruimte te krijgen. Bij welke uitgeleide dan ook: in een pand, op de stoep naar de rouwauto, onderweg naar een afscheidslocatie. Dan helpen we elkaar door respect te geven, want voor iedereen geldt op een zeker moment de cirkel van het leven.

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies