Van klokgelui tot handgeklap en zo nog meer

De rouwauto hoor ik rijden terwijl ik voorloop. Er ligt een veel te jonge en mooie vrouw in. Haar partner is chauffeur. Een sprankelend leven ging heen door een ingrijpende ziekte. Haar kinderen lopen erachter, samen met hun vader. Het vraagt niet veel inlevingsvermogen om enigszins een indruk te krijgen wat er in hun allen omgaat. Mevrouw was graag bij de Oosterschelde en - met medewerking van de gemeente - kon haar wens die ze had uitgesproken, op meer dan respectvolle wijze uit worden gevoerd: met de stoet daar langsgaan!

Laatste groet

Het indrukwekkende Nationaal Park Oosterschelde ligt er als altijd mooi bij. Oesterbanken zijn enigszins drooggevallen en de Zeelandbrug blinkt ons tegemoet. Die zal de verbinding vormen naar het eiland waar het afscheid zal plaatsvinden. Mensen staan in een lange rij om hun laatste groet te brengen; beter op de dijk met alle ruimte dan midden in het dorp waar we vandaan vertrokken. Een zachte bries waait, de zon schijnt, een grote school steltlopers en diverse meeuwsoorten vliegen in scholen over ons heen.   

Zintuigen

Een dergelijk beeld sla je op met alle zintuigen en als dat geheel goed functioneert, dan wordt dat een sterk beeld. Bij vertrek thuis werd de klok geluid. Een eerbiedig element, een groet vanuit het dorp waar werd geleefd en van alles werd beleefd. Op de dijk was het eerst stil. Beelden die we opdoen en vertalen naar emotie verstillen de mens. 

Regelmatig klonk ook een gewenst en gepast applaus, een wijze van groet die haar begeleiders ondersteunde bij de gang die zij moesten maken. Al waren het de eerste onderdelen op de dag van de uitvaart, elke stap die we namen bracht ons dichterbij het definitieve afscheid. Met de prachtige muziek - thuis en onderweg - ontstonden er ook nieuwe momenten die steun en kracht in zich hadden en waarop met tevredenheid kan worden teruggekeken.

Niet vergeten

Die mix van aandacht, steun en bemoediging neemt mensen mee als onderdeel van de uitvaart. Door foto’s, filmbeelden, gesproken woorden, omgevingsindrukken, sfeer en locatie. Door ontmoetingen, muziek en herinner-dingen. Het begeleidt ons gevoel naar herinneringen aan diegene die overleed en diens uitvaart!

Een zonnestraal, klokgelui, in stilte je ogen laten spreken. Handgeklap, muziek, een woord. Er is dan zo veel dat ervoor zorgt dat we niet vergeten, ondanks gemis en verdriet. 

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies