Van overlijden naar nieuw leven

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende en unieke uitvaarten. Soms eindigt contact dat ik heb met nabestaanden na enkele maanden, soms blijft het actueel en is te-hooi-en-te-gras er een ontmoeting. Werken vraagt energie en die energie haal ik ook uit contacten, uit ervaringen en uit het leven. Zo sprak ik onlangs met een prachtig authentieke man. Ik had de uitvaart van zijn vrouw verzorgd.

Buitenmensen

“Mijn vrouw en ik hielden van de natuur, we waren dan ook zoals ze dit noemen buitenmensen”, zei hij. “We zaten vaak op de fiets of liepen door de bossen. Als we maar buiten waren en konden genieten van alles om ons heen”.

Hij pauzeerde even en ging toen verder: “Tijdens het fietsen door de Zak van Zuid Beveland kwamen we langs het Jachtse Bos bij Abbekinderen, ook bekend als het ‘Bos van de Toekomst’. Hier wilde ze een kijkje nemen. Het geheel maakte veel indruk op ons beiden. Zoveel dat mijn vrouw aangaf dat ze na haar overlijden graag als boom in herinnering wilde blijven. ‘Als ik overlijd, wil ik een nieuw leven teruggeven’ zei ze.

Boom in het Bos van de Toekomst

Kort daarna werd ze ziek. Toen ze in juni overleed werd ze gecremeerd. In december werd een boom voor haar geplant in het Bos van de Toekomst. Haar as werd erbij geplaatst. Haar man verzorgt de boom met liefde en zorg. “Voor mij is het Bos van de Toekomst iets speciaals waarin ik haar aanwezigheid voel en elke keer als ik haar bezoek kan zeggen ‘tot morgen, dan kom ik weer naar je toe’. Haar plaats in het bos is voor mij van grote waarde. Het geeft mij een bepaalde rust en het gevoel dat zij toch aanwezig is en nooit ver bij mij vandaan. Dit ook, omdat de dood ons nooit zal kunnen scheiden”.

Nieuwe levensenergie uit een afscheid

Een indrukwekkende manier van om weten te gaan met verlies van je levenspartner en daar nieuwe levensenergie uit weten te putten. Stap voor stap, elke dag opnieuw. Voor informatie en advies over het Bos van de Toekomst mag u ook mij benaderen.

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies