Jan Dulles en 3JS

Die ouwe zit vast vanaf een wolkje naar ons te lachen

Met mijn 43 jaar heb ik inmiddels een leeftijd bereikt dat zoetjes aan steeds meer mensen om me heen wegvallen. Wat logisch is. De dood hoort immers bij het leven. Maar leuk vind ik dat niet. Vaak vind ik de dood ook zó… zonde. Zeker als het bijzondere mensen betreft die je eigenlijk niet kunt missen. Zoals Jaap Buijs.

Jaap was artiestenmanager, een legende in Volendam én daarbuiten. Hij vertegenwoordigde mensen als George Baker, Nick & Simon en Jan Smit. Ook was hij manager van mijn eigen band, de 3JS. Maar hij was bovenal een goede vriend, een maat. Jaap was een vaderachtig figuur voor zijn artiesten en de band die ik had met hem was dan ook hecht.

Gezelligheid

Jaap was ook een man die leefde voor gezelligheid. Ouwehoeren. Droge opmerkingen maken. Sterke verhalen. Maar ook: lekker eten, drinken en roken. 10 jaar geleden schreef ik met de 3JS het nummer ‘Drinklied’, met Jaap in het achterhoofd. Er zou immers ooit een dag komen dat hij – net zoals in het liedje – zou ‘bezwijken aan de wijn’. En dan zou ‘het feest doorgaan’ zonder hem. Maar dat dat al in 2015 zou gebeuren… Nee, dat hadden we niet voorzien.

Jaaps afscheid was indrukwekkend. Natuurlijk was er verdriet maar als ik terugkijk, was die week na zijn overlijden ook heel mooi. Dat begon al bij hem thuis waar hij lag opgebaard. Er waren zoveel mensen die wilden langskomen dat hij twee dagen langer thuis is gehouden.

Tranen met tuiten gelachen

De ene na de andere anekdote werd opgehaald en we hebben echt tranen met tuiten gelachen. Jaap had zijn uitvaart ook goed geregeld, alles ging precies zoals hij dat wilde. En uiteraard werd ons drinklied tijdens de afscheidsdienst gedraaid. Een emotioneel, maar ook mooi moment.

Jaaps uitvaart deed me beseffen hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen. En ook: hoe zou ík het willen? Niet dat ik het daar nu continu over heb. Wat dat aangaat blijven ‘wij Volendammers’ nogal nuchter.

Net als dat we houden van humor met een zwart randje, waar Jaap ook een aardig handje van had. Nog altijd wordt er bijna dagelijks over hem gepraat in Volendam. Zo wordt Jaap iedere dag weer herdacht. Ik denk soms weleens dat die ouwe vanaf een wolkje nog altijd met ons meekijkt. En ons af en toe keihard uitlacht. Zoals-ie dat altijd deed.

Herinner mee met de 3JS

Op Vaderdag, zondag 17 juni zendt Yarden het integrale herinneringsconcert dat de 3JS in yardenhuis Ockenburgh in Den Haag gaven uit. Hij zingt hier ondermeer ook het Drinklied. Bekijk het concert de hele dag.

Bekijk herinneringsconcert

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies