Vanuit het hart

Binnen enkele dagen kun je soms al een beeld van een persoon krijgen en bijna iemand leren kennen. Die indruk kreeg ik onlangs door de gesprekken met een familie na overlijden van een vrouw. En door het bezig gaan met teksten schrijven en samen vorm geven van de uitvaart. De voorbereiding daarvan verdient veel aandacht, zodat de uitvoering gaat zoals verwacht. En zo een sterke herinnering te vormen die mensen verder helpt. Vanuit het hart!

Kleintje in de uitvaarbranche

Ik realiseer me dat ik een “kleintje” ben in de uitvaartbranche, als franchisenemer van Yarden. Ik werk zelfstandig met vrijwel geen inzet van anderen, ik heb geen personeel in dienst. Waar nodig schakel ik hulp in, en ik deel mijn eigen tijd in. Dat geeft me de mogelijkheid om er écht voor iemand te zijn die me nodig heeft, vanaf het moment net na het overlijden tot weken na de uitvaart. Net zoveel tijd als nodig is. Daar krijg ik veel voor terug. Rondom een overlijden heb ik gemerkt hoe “open” nabestaanden zijn. De tijd staat stil, er is even niets anders. Het is bijzonder om dan mee te mogen denken in een persoonlijk afscheid, wat al begint bij het verzorgen van de overledene (en soms al eerder). Als je liefde geeft, ontvang je ook liefde, daar ben ik van overtuigd.

Schilderen vanuit het hart

Door de gesprekken met familie en mogen rondkijken in het huis van de vrouw, viel zonneklaar op, dat de schilderkunst niet aan haar voorbij was gegaan. De schilderijen toonden een vertaling van haar leven. Een verwerking in verf van diverse periodes. Succes, verlangen en de beleving daarvan alsmede de kracht, liefde, hoop, onzekerheid en machteloosheid die mensen ervaren, dus ook zij. Het is een bijzonder mooie collectie, gemaakt door een vrouw die passie ervoer bij het schilderen. Zij werkte vanuit het hart, dat was te zien!

Schilderijen rond de kist

Gaandeweg de dagen na haar overlijden, werden de details van de uitvaart verder besproken. Over de schilderijen en uitstraling ervan dacht ik na met de familie: hoe zou het zijn als we die zouden mogen gebruiken bij de uitvaart? Dat de schilderijen rondom de kist staan? Lieve mensen, het werd een bijzonder beeld in de aula. Het levenswerk van mevrouw etaleerde zich op het netvlies van iedere aanwezige op een innige, direct pakkende en iedereen aanrakende wijze. Een beeld van mevrouw én haar kunst dat zich vastzette als duurzame herinnering aan haar in ieders hart!

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies