Vooraf!

“Wat heeft ons dat goed gedaan! In het begin was het onwennig - bij het bespreken van de uitvaart en zéker toen we de ontvangstruimte binnenliepen - maar uiteindelijk was het zéér goed voor ons. En dat kregen we van zóveel mensen te horen. Dankjewel voor de inspiratie.” Dit zeiden enkele broers en zussen tijdens een gesprek weken na de uitvaart van hun vader. Een stukje inspiratie, passend bij hun ‘way-of-life’, was blijkbaar goed aangeslagen. Mooi dat ik dat voor hen kon doen. Nog mooier voor hen zelf, dat ze dat hebben laten gebeuren. Dat helpt hen weer verder.

Bij elk onderdeel van een uitvaart is wel iets eigens vorm te geven. Zowel in de lijn en geest van de overledene, als vanuit de familie en vrienden die geconfronteerd worden met overlijden en het vormgeven van een uitvaart. Of dat nu bij de verzorging is, het opbaren, de bekendmaking, bloemen, vervoer, spreken, het dragen, etc. Het helpt om eigenheid in het proces te brengen. Dat geeft het gevoel actief mee te werken aan een uitvaart. Eerbaar werk, omdat iets doen voor een persoon die niet meer leeft, betekenis heeft. Groter dan u misschien denkt.

Niemand kan zichzelf begraven

Want niemand kan zichzelf begraven, niemand kan zichzelf naar een crematorium brengen, niemand kan de eigen uitvaart volledig vormgeven. Wetend dat hun overlijden komt, zijn er mensen die een boodschap opnemen en die na het overlijden laten afspelen, al dan niet publiekelijk. Maar er is altijd een ander nodig die op de knop drukt om de boodschap af te spelen.

'Geen mensen die in een rijtje gaan staan'

De broers en zussen hadden een nauwe band met de gasten die ze verwachtten. Omwille van tijd - rondom Kerst en Oud & Nieuw wordt die heel anders beleefd - en wens van familie om in rust de thuisopbaring mee te maken, was er niet eerder na het overlijden ruimte om mensen persoonlijk te ontmoeten. Het voelde ook niet juist om pas ná de herdenkingsdienst de mensen te ontmoeten. “We zijn geen mensen die in een rijtje gaan staan”.

Het flapte er zomaar bij me uit: “Wat zouden jullie ervan vinden om de gasten vooraf in de ontvangstruimte te ontmoeten? Dus niet separaat in de familiekamer ‘alleen’ te zitten?” Binnen een minuut was het duidelijk voor de familie…dát wilden ze!

Ontspannen... en sámen

Puur, oprecht, hartverwarmend, emotioneel, met een lach en een traan. Zo waren de ontmoetingen. Vanuit één brok aan diverse emoties ging de grote groep mensen de aula in. Samen, meer ontspannen en in verbondenheid hun vader herdenken!

Vooraf kun je dat bespreken, terplekke merk je pas hoe het uitpakt. Soms hebben mensen ruim de tijd nodig om vooraf zaken omtrent de uitvaart te regelen, soms is het binnen een gesprek geregeld. In beide situaties bieden we altijd een luisterend oor!

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies