"De liefde voor de natuur heb ik van mijn vader"

Voorbode van de zomer

Bij mijn hardlooprondje door het bos hoor ik hem. De roep van de koekoek, voorbode van de zomer. Het geluid voert me direct terug naar vroeger. Het doet me denken aan mijn vader. Op zo’n moment mis ik hem meer dan ooit. Hoe vaak heeft hij me in mijn jeugd niet gewezen op dit karakteristieke geluid? Van hem heb ik mijn liefde voor de natuur.

Naar het bos

Ik ben opgegroeid in een dorpje in de Achterhoek. Met het bos en de hei om de hoek is mijn jeugd een aaneenschakeling van vrije woensdagmiddagen die ik met vriendjes en vriendinnetjes doorbreng in de natuur. Bramen plukken, slootje springen, picknicken in het bos. Mijn vader is er vaak bij. Omdat hij in ploegendienst werkt, is hij ’s middags regelmatig thuis als we uit school komen. ‘Pak je fiets’, zegt hij, ‘we gaan naar het bos.’

Zoals die keer dat we in de avondschemering een fietstocht maken. Plotseling stopt hij en maakt me duidelijk dat ik heel stil moet zijn. Aan de bosrand staat een grote roedel reeën met reekalfjes. Een indrukwekkend gezicht. Door een onverwacht geluid schrikken ze op en verdwijnen in het bos. Het magische moment verbreekt.

Van opa geleerd

Precies diezelfde liefde voor de natuur brengt hij later over op zijn kleinkinderen. Hij heeft heel wat gewandeld en gefietst met ze. Ook zij picknicken in het bos en komen thuis met bosbessen of bramen. ‘Dat heb ik van opa geleerd’, krijg ik vaak als antwoord van mijn zoon als ik hem vraag hoe hij weet dat een koekoek zijn eieren laat uitbroeden door andere vogels of dat je eekhoorntjesbrood kunt eten.

Tot mijn vader ziek wordt. Als ik hem opzoek, gaan we altijd even naar buiten. Een frisse neus halen, even uitwaaien. Als dat niet meer gaat, maken we een rondje door de tuin. Even de zon op ons gezicht voelen. En zelfs dan wijst hij me op de eerste tekenen van het voorjaar in de tuin, de krokussen, de knoppen aan de bomen, de eerste merel die fluit.

Rustplaats in de natuur

Zijn as hebben we begraven op een bijzondere plek in de natuur. Daar hoort hij thuis. En daar gaan wij als familie vaak naar toe om even wat dichter bij hem te zijn. Maar tegelijkertijd is het gemis dan zo duidelijk voelbaar.

Zondagochtend, de zon schijnt. Ik trek mijn hardloopschoenen aan voor een rondje door het bos. Wie weet hoor ik ‘m weer…

Monique Orriëns werkt bij Yarden en herdenkt op Vaderdag haar overleden vader.

Herinner uw vader

Op zondag 19 juni is het vaderdag. We merken dat veel mensen de behoefte hebben om op deze dag hun overleden vader te herdenken. Daarom openen veel Yarden-locaties de deuren.

Bezoek een herinneringsbijeenkomst

1 Reactie

  1. Monique van Gent   23.34, 21 juni 2016

    Wat prachtig en gevoelig geschreven! Fijn dat ik dit stukje uit je jeugd even mocht meebeleven...En wat heb je geboft met jouw vader...?

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies