'Oh, wat is ze mooi'

Als uitvaartverzorger ervaar ik regelmatig dat nabestaanden worstelen met de vraag of en hoe ze na het overlijden van hun geliefde nog fysiek afscheid zullen nemen. Veel mensen vinden een opbaring   spannend, eng of zijn bang dat de confrontatie met hun overleden geliefde hen alleen maar nog verdrietiger maakt.

Mijn ervaringen met een opbaring zijn echter volledig tegengesteld aan deze gevoelens. In mijn nagesprekken met nabestaanden komt namelijk veelal naar voren dat men achteraf oh zo blij was om thuis, in het verzorgingshuis of in een uitvaartcentrum nog fysiek afscheid van de overledene te hebben kunnen nemen. En waar het voor de één voldoende was om nog éénmaal zijn of haar geliefde in een uitvaartcentrum te kunnen zien, was het voor de ander juist belangrijk om thuis op eigen wijze invulling te geven aan die laatste dagen van het fysieke samenzijn. Ieder moment van de dag tot aan de dag van de uitvaart toe.

Een paar van die ervaringen wil ik graag met u delen.

Zo intens mogelijk samen zijn met hem

Bij een recent overlijden in Hoek van Holland koos mevrouw voor opbaring van haar overleden man op zijn bed in de woonkamer opdat zij zo intens mogelijk met hem samen kon zijn. Een mooie periode met een lach en een traan volgde. Dagelijks kwam ik bij haar langs om te kijken of alles goed ging en ondertussen vertelde zij mij haar ervaringen. Zo zat zij regelmatig naast zijn bed teder zijn handen vasthoudend. Luisterde zij naar zijn favoriete muziek. Kwamen de buurtjes langs. En was zij juist hierdoor aan het eind van deze periode er klaar voor om haar man te laten gaan. 

Dit zouden meer mensen moeten weten

Een andere ervaring was het overlijden van een dementerende mevrouw in de Kreek in ’s-Gravenzande. Mevrouw was in de laatste periode van haar leven ziek geweest waardoor zij het bed moest houden. Hierdoor kon zij haar wekelijkse gang naar de kapster niet meer maken. En dat terwijl haar kapsel altijd onberispelijk had gezeten.

Haar schoondochter wilde graag dat moeder, nadat zij verzorgd was, op haar kamer werd opgebaard. Zodat niet alleen de familie, maar juist ook de medewerkers die haar jarenlang hadden verzorgd, de kans kregen om rustig afscheid te nemen.

Kort na haar overlijden trof ik mevrouw in bed aan; haar mond open, geen gebit in, het haar onverzorgd. Eerlijk gezegd geen aangenaam gezicht om zo’n laatste beeld van je geliefde te hebben. Maar wat een verschil toen moeder verzorgd en gekleed was en de cosmetisch verzorgster subtiel wat make-up op haar gezicht had aangebracht en haar kapsel in de krul had gezet. "Oh, wat is ze mooi, ik wist niet dat dit kon", kreeg ik unaniem van de verzorgenden terug. "Dit zouden meer mensen moeten weten". 

Positieve rol bij verliesverwerking

Kortom, laat angst niet leidend zijn bij uw keuze en weet dat het op een goede wijze fysiek afscheid nemen van uw overleden geliefde een positieve rol kan spelen bij uw verlieservaring en die van de mensen om u heen.

Met respect voor uw persoonlijke keuze.

John Heskes was uitvaartverzorger bij Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in Hoek van Holland.

Cookies