Ze wilde zo graag weer met hem samen zijn

Piet en Leny waren altijd gek op de natuur, én op elkaar. Samen brachten ze dan ook heel wat vrije tijd door in de bossen op de Veluwe. Tijdens één van hun wandeltochten waren ze al mijmerend tot de conclusie gekomen dat een gezamenlijke rustplaats midden in de natuur een passende en door hen beiden gewenste plek was na hun overlijden. Om niets aan het toeval over te laten en hun kinderen hiermee niet te belasten, reserveerden zij enige jaren geleden een prachtige plek midden op een heideveld van Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem.

Afgelopen maand overleed Piet thuis. Hij had tekenen van een besmetting met het coronavirus. Vanwege het risico ook besmet te zijn, was Leny samen met haar zoon Marc in quarantaine gegaan. Dit na Marcs nobele besluit om de verzorging van zijn hoogbejaarde ouders, bij hen thuis, op zich te nemen

WhataApp videobellen

Door hun quarantaine deed ik de communicatie over de uitvaart noodgedwongen via WhatsApp videobellen. Eén van de beperkingen waarmee ik helaas vaker in de afgelopen periode ben geconfronteerd. Desondanks slaagden we er goed in om de noodzakelijke stappen in het afscheid van Piet door te spreken. Een afscheid dat in besloten kring zou plaatsvinden. Gelukkig eindigde de quarantaine van Leny en Marc 2 dagen na Piet’s overlijden. Hierdoor konden zij beiden wel bij de uitvaart aanwezig zijn.

Die week bracht ik de rouwkaarten langs, met op de voorzijde van de rouwkaart de tekst: ‘Samen genietend van de schoonste eenvoud van geluk’. Bij binnenkomst constateerde ik dat Leny in slechte gezondheid verkeerde. Ik zag een breekbare vrouw, maar wel met een sterke wil, die zich niet de kaas van het brood liet eten.

Prachtig ingetogen afscheid

Op de dag van de begrafenis reden we in rouwstoet naar Heidepol waar een golfkarretje klaarstond om Leny naar het graf te rijden. Echter, Leny gaf aan dit niet te willen. Weliswaar moeizaam en aan weerszijden ondersteund door haar kinderen, liep zij fier achter de baar aan. Midden op een heideveld verzamelde het kleine gezelschap zich rondom het graf waar we tijdens een korte ceremonie luisterden naar het muziekstuk Air van Bach. Prachtige klassieke tonen klonken op midden in de natuur. Hierna volgde het afscheid waarbij Piets schoonzoon op ingehouden wijze een meegebrachte klok luidde: een prachtig klein en ingetogen afscheid.

Slechts 11 dagen van elkaar gescheiden

2 dagen later belde Marc mij op. Leny kon en wilde niet meer en had in goed overleg met haar huisarts voor palliatieve sedatie gekozen. Na een aantal dagen overleed zij. Op hun trouwdag, nadat Piet en Leny slechts 11 dagen van elkaar gescheiden waren, begeleidden wij Leny naar hun laatste rustplek op de natuurbegraafplaats. Bij het graf klonk het door haar gekozen muziekstuk Summertime van Gershwin, brachten we met bubbels een toost uit op Piet en Leny en klonk de klok bij het afscheid. Die avond deed ik haar rouwkaarten op de bus met daarop de toepasselijke tekst: ‘Zij wilde zo graag weer met hem samen zijn’.

John Heskes was uitvaartverzorger bij Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in Hoek van Holland.

Cookies