Zand!

“Weet je Arjen, wat ik nu voel, is me geheel vreemd. Het is nieuw voor me en hoewel ik op mijn leeftijd al veel heb meegemaakt, ken ik dit gevoel niet. Het is zogezegd onbekend én onbemind. Ik vind dit echt zeer heftig. Het is een mengeling van intensiteiten, het is overweldigend, ongrijpbaar. Ook al zijn er zoveel mooie herinneringen aan mijn leven met hem, ons gezin en het prettig wonen in Zeeland… het voelt als een grote zak zand. Zo voel ik me ja, als een zak zand”.

Een van de vele soorten gesprekken die je als uitvaartverzorger kunt ervaren. In dit geval een week na de uitvaart… ik ging even langs bij een dame die een nieuwe rol in haar leven kreeg voorgelegd. De rol van weduwe! Ongewild en hoewel verwacht, toch ligt zo plotseling die rol in haar hoofd, hart en handen. Het zette me aan het denken.

Bouwen aan vertrouwen en samenwerking

In mijn werk is communicatie één van de vele ‘gereedschappen’ die je voorhanden hebt en dagelijks gebruikt. Het gaat in dit vak om luisteren op alle vlakken, om het bouwen van vertrouwen, om willen samenwerken en ruimte gegund krijgen om te mogen inspireren. Het 1e contact met een opdrachtgever voor een uitvaart ontstaat vaak als ik een telefoonnummer bel na een melding. Of als ik de telefoon rechtstreeks aanneem na een overlijden. Vervolgens is er het moment dat ik bij mensen thuis aanbel en hen de hand schud: “Gecondoleerd!” Soms ken ik mensen al, of enkele familieleden, soms ook niet. Wel telkens weer bijzonder om bij veelal vreemde mensen in zo’n situatie in huis te komen en na kennismaking te gaan bouwen aan vertrouwen en samenwerking te vinden in het regelen van de uitvaart.

Is die zak zand het pakket aan nieuwe ervaringen?

Hoewel ikzelf andere verliezen heb gekend en vooralsnog niet het verlies van partner of ouders, herken ik wel die zak zand. Een persoonlijk voorbeeld: het overkomt ieder mens, dus mij ook. Na een periode waarin alles voor de wind leek te gaan, kwam er een periode waarin het leek alsof ‘alles’ tegenzat. Gevolg was, dat iets verloren raakte wat nooit meer terug kon komen. Bekaf werd ik ervan, fut en energieloos. Verlies van een partner of kind valt daar niet mee te vergelijken. Weet u, er zijn zoveel verschillende manieren van omgaan met verdriet en verlies. Soms wordt het oude verdriet door nieuw verdriet aangeraakt. Die zak zand, is dat niet de vermoeidheid van weken waken en alle voorbereiding van de uitvaart? Is die zak zand niet het compleet nieuwe pakket aan ervaringen, gevoelens, gedachten en van aanpakken doordat u de rol van weduwe ontdekt? Ik zie u knikken...

Laat rouw geen wortelschieten

Het is een droge periode deze zomer. Dat zal en kan niemand ontgaan! Het nadeel van droog zand is, dat wortels van nieuw zaad er niet makkelijk in wortelschieten. Het kan dus iemand helpen die verlies heeft ervaren; dat de aarde niet wordt ‘vastgestampt’, maar juist los blijft door uw aandacht. Dán kunnen namelijk de wortels van vastzittende rouw minder makkelijk wortelschieten!

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over zijn belevenissen in zijn werk.

Cookies