Begraven of cremeren?

Begraven of cremeren? Wat wilt u dat er met uw lichaam gebeurt nadat u overleden bent?  Niet iedereen weet dat voor zichzelf. 

Uit onze eerste Afscheidsmonitor blijkt dat 20% van de Nederlanders geen keuze heeft gemaakt wat er met zijn lichaam moet gebeuren na overlijden. Terwijl het nabestaanden ongelooflijk helpt bij het afscheid nemen als de overledene zijn keuze kenbaar heeft gemaakt.

Met de Afscheidsmonitor onderzoekt Yarden elk kwartaal onder de Nederlandse bevolking welke trends en ontwikkelingen er spelen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart, herinneren en rouw. We doen dit vanuit onze maatschappelijk functie en om zo goed mogelijk aansluiting te zoeken bij deze veranderende eisen en wensen.

Taboe

We praten niet graag over de dood. Er rust best een taboe op dit onderwerp. In bijna de helft van de Nederlandse huishoudens komt ‘de dood’ nooit ter sprake, blijkt uit onze Afscheidsmonitor. Doodgaan is niet iets waar je het over hebt. Met als resultaat dat we zijn vaak niet weten wat de wensen van de overledene zijn.

We associëren de dood vooral met verdriet of rouw. Niet echt een geschikt onderwerp voor een gezellige avondje samen. Bijzonder eigenlijk want het vertelt juist veel over het leven door met elkaar over de dood te praten. Dierbaren krijgen zo veel meer de tijd om afscheid te nemen en hoeven zich niet het hoofd te breken over ‘moeilijke keuzes’. Zoals de keuze tussen begraven en cremeren, de keuze van de muziek en wie er wel of niet mag worden uitgenodigd.

Eigen wensen

Als u liever niet over de dood praat, is het wel goed om uw eigen wensen vast te leggen. Ook kan het nooit kwaad om te informeren naar de wensen van uw dierbaren. Het kan best zijn dat hun wensen anders zijn dan u had ingeschat. Het zijn verdrietige verhalen van mensen die er later achter komen dat hun vader of moeder liever begraven had willen worden terwijl hij of zij gecremeerd is. Zoiets staat een goed afscheid in de weg en kan nabestaanden lang achtervolgen.

Gelukkig weten veel Nederlanders wel wat ze willen. De helft (49%) kiest voor een crematie en een kwart (28%) voor een begrafenis. Vergeet ook dan niet uw wensen goed vast te leggen of met een dierbare te bespreken.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies