De plechtigheid gaat door

Zomer en winter horen net zo goed bij elkaar als leven en dood. Ze zijn onderdeel van ons hedendaags bestaan. Je moet er mee leven en dat leven kun je alleen maar op kleine onderdelen aanpassen.

Bij leven en dood kom je nooit om de gevoelens van verdriet, gemis en onzekerheid heen. De wereld staat even stil. Ongeacht het jaargetijde.

Goede herinnering meegeven

Deze gevoelens staan centraal bij de diensten in een crematorium. Daarbij proberen we het voor iedereen zo dragelijk mogelijk te maken. We willen de nabestaanden ondanks alles een goede herinnering meegeven. Of het nu zomer of winter is.

Toch heeft het jaargetijde enige invloed op de uitvaart. In de lente, als alles in bloei staat, ziet alles er nu eenmaal vriendelijker uit dan op een regenachtige herfstdag. Als het ’s winters spiegelglad is, kunnen nabestaanden daar erg over in zitten. Kan iedereen wel op tijd komen en zijn er geen ongelukken gebeurd als iemand wat later is? Nabestaanden zijn zo voor de plechtigheid met allerlei andere dingen bezig en denken nauwelijks aan de dienst zelf.

Kleine zaken belangrijk

Op het oog kleine zaken, spelen dan een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld een koude winterdag. We serveren dan een warm kopje koffie bij binnenkomst, zetten de verwarming een graadje hoger en geven een bemoedigend woord aan de nabestaanden.

Natuurlijk kunnen zich altijd situaties voordoen waar men niet op gerekend heeft. Zo kan het gebeuren dat 1 of meer nabije familieleden niet tijdig bij het crematorium kunnen zijn. De overige familieleden worden gespannen, gaan gissen en willen bellen. Bovendien loopt de plechtigheid uit wat weer gevolgen heeft voor andere dingen die de nabestaanden die dag geregeld hebben.

Inspelen op situaties

De medewerkers van het crematorium weten hoe ze moeten handelen in dergelijke situaties. Ze kunnen goed inspelen op onverwachte situaties en snel improviseren om een oplossing te vinden. Datzelfde gebeurt wanneer er een technische storing is, de elektriciteit uitvalt of de geluidsinstallatie dienst weigert.

Ondanks alles moet de plechtigheid doorgaan. Het liefst naar de wensen en in de stijl van de overledene. Onze insteek is dat alle aanwezigen zich op hun gemak voelen, afscheid kunnen nemen van de overledene zoals zij dat willen en een goede herinnering mee naar huis nemen. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is.

Josianne Houben is locatiemanager van yardenhuis van Venlo en crematorium Heerlen

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies