Dit is mijn missie

Ik ben vrijwilligster bij Praten over Verlies, een rouwchat die kan helpen verlies te verwerken.

 Als ik dat vertel aan bekenden of familie krijg ik altijd wel een reactie:

“Kun je daar allemaal tegen dan?”

“Word je daar niet heel erg somber van?”

“Ik zou het echt niet kunnen hoor!”

Een maand geleden is mijn schoonmoeder overleden. Tijdens mijn intervisie met andere vrijwilligers van Praten over Verlies vroeg een collega of ik de rouwchat nu anders zie, omdat ik nu zelf een verlies van zo dichtbij heb meegemaakt.

Mijn schoonmoeder heeft jaren gevochten tegen een nare ziekte en was moe. Na een epileptische aanval en het woord van de arts dat ze niet meer verder gingen behandelen heeft ze ‘rust’ gekregen. Ze hoefde niet meer te vechten. Bij het afscheid hebben we haar wensen zo goed mogelijk geprobeerd te vervullen.

Belangrijke rol uitvaartverzorgers

De uitvaartverzorgers hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Zij regelden alles zoals wij wilden. Ze leverden tijdig de kist, zodat de kleinkinderen deze konden beschilderen. Ook stemden ze locatie, datum en tijd helemaal met ons af. En de keuze voor opbaren in eigen huis. Alles mochten we meemaken en we mochten overal bij zijn. Ook de kleinkinderen waren hier bij betrokken.

Ik heb nog meer respect gekregen voor dit prachtige beroep. Het is heel belangrijk dat je, meestal met hulp van een uitvaartverzorger, deze periode kunt afsluiten zoals je zelf denkt dat bij jou en bij de overledene past. Het gevoel dat je het goed hebt kunnen afsluiten is heel belangrijk voor het proces dat daarna komt.

Verdrietige periode

In deze verdrietige periode ben ik mijn diensten voor Praten over Verlies blijven doen. Ik heb mooie gesprekken gevoerd op de avond na haar overlijden. De chatdiensten en werk voor mijn bedrijfje voor afscheidsfotografie gaven mij veel voldoening.

Ik zie nu nog meer in hoe belangrijk het is om deze laatste periode goed en mooi af te sluiten. Het is dan fijn dat je je verhaal bij de vrijwilligers van Praten over Verlies anoniem kan en mag vertellen. Mooi dat dit alles tegenwoordig aandacht krijgt. Afscheid nemen en rouwen mag zoals je zelf wilt.

Dus het antwoord dat ik geef op zulke vragen en opmerkingen: Mijn passie ligt bij het helpen om het verlies draaglijker te maken voor de dierbaren van de overledenen. Ik krijg er energie van. Dit is mijn Missie!

Renate Verheijen is chatvrijwilligster bij de chat Praten over Verlies. Ze werkt als afscheidsfotograaf bij Renate Afscheidsfotografie en verzorgt uitvaartfotografie, rouwfotografie en afscheidsfotografie.

Praten over verlies

Pratenoververlies.nl is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Deze twee partijen hebben voor dit initiatief hun expertise op het gebied van ondersteuning bij verlies en rouw gebundeld.

Vrijwilliger worden?

Wilt u graag een luisterend oor bieden aan mensen die iemand hebben verloren en hierover willen chatten? We zoeken nog vrijwilligers die vanuit huis willen chatten. Kijk op pratenoververlies.nl voor meer informatie.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies