Doe het op je eigen manier, dan is het altijd goed

Op een ochtend, rond Sinterklaas, liep ik richting de administratie van het crematorium. Het was erg druk aan de telefoon en bij de balie stond een mevrouw geduldig te wachten. Ik vroeg of ik haar kon helpen. Ze vertelde me dat ze namens haar man, die in de eindfase van zijn leven was, op zoek was naar een locatie voor de uitvaartplechtigheid als het zover was. Ze wilde geen traditionele dienst met aula en sprekers, want daar hield haar man niet van, maar wist ook niet precies wat ze dan wel wilde.

Ik stelde voor om een rondleiding te geven door ons crematorium en per ruimte te kijken of we daar iets mee konden.
Grappig dat je gaandeweg een dergelijke rondleiding altijd het levensverhaal van mensen te horen krijgt. Haar man was de liefde van haar leven. Hij was al een aantal maanden ziek en de behandeling bestond alleen nog aan het draaglijk maken van de pijn. Er was ook een nadrukkelijke wens om zelf het levenseinde te kiezen.

Geen formeel gedoe

Aangekomen in de grote koffiekamer zag ik het gezicht van de mevrouw oplichten. Dit was wat ze zocht: een mooie warme ruimte waar haar man in het middelpunt kon staan met daaromheen al zijn geliefden en de mensen die hem gekend hadden. Geen ‘formeel gedoe’ maar bijna een kroeg waar het gezellig moest zijn. Ik gaf aan dat dit uiteraard mogelijk was en vertelde op haar verzoek over de mogelijkheden op het gebied van catering: van luxe borrel tot sit-down dinner. Ze wilde graag wat foto’s van de ruimte om deze aan haar man te laten zien. Tijdens het gesprek had zij al aangegeven een Haagse uitvaartonderneming benaderd te hebben die veelvuldig bij ons te gast is en dat deze bij ons de boeking zou doen als het zover was.

Aan het einde van de rondleiding bedankte mevrouw mij voor mijn luisterend oor, advies en tijd die ik voor haar had genomen. Dan kom je in december altijd uit op het moment ‘wens je iemand fijne feestdagen of niet?’. Ik besloot dit toch te doen, maar wenste haar ook veel sterkte de komende tijd. Dit viel goed en mevrouw gaf aan dat als haar mans gezondheid het toeliet ze dubbel zouden genieten van de feestdagen.

De grote koffiekamer

De dagen vlogen voorbij – op de een of andere manier is dat altijd zo in december – en het nieuwe jaar brak aan. Na een korte break ging ik op 8 januari weer aan het werk. Mijn telefoon ging die ochtend al vroeg. Een uitvaartondernemer had die nacht een overlijdensmelding gekregen en was bij de familie van de overledene in gesprek met de weduwe. Mevrouw had aangeven mij te kennen en wilde de grote koffiekamer boeken.
Ik wist gelijk waar dit over ging en stelde de uitvaartleider voor om naar het crematorium te komen en daar een en ander door te spreken. Zo konden we samen kijken wat er allemaal mogelijk was en hoe en wanneer het zou kunnen plaatsvinden.

We hebben in de koffiekamer alles doorgesproken met alle betrokkenen. Vooral de kinderen hadden moeite met het kiezen voor een niet-traditionele uitvaart, maar uiteindelijk vonden ook zij dit beter bij hun vader passen. We hebben van de koffiekamer een soort kroeg gemaakt met de overleden man midden in de ruimte, mooie muziek en vooral lekker eten en drinken, want daar hield hij van.

Het was een hele mooie uitvaart die afweek van wat wij normaal doen, maar wat is normaal? Doe het op jouw manier dan is het volgens mij altijd goed.

Carlo Lambregts is locatiemanager van yardenhuis Ockenburgh (Den Haag)

Er is veel mogelijk voor een mooi afscheid. Neem eens een kijkje bij een van onze uitvaartlocaties of maak een afspraak met een uitvaartverzorger. Zoek een locatie in de buurt.

Wat wilt u graag dat er met uw afscheid gebeurt? Deel uw reactie hieronder.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies