Elk jaargetijde geeft het crematorium Haarlem zijn eigen kleur

Het voorjaar proef en voel je overal. Ook in en om het crematorium van Haarlem. Het crematorium vormt een nauwe eenheid met de omliggende natuur. Zo geeft elk jaargetijde het crematorium Haarlem zijn eigen kleur.

Ook de bomen gaan mee met de seizoenen. Ze worden weer bezet door heel veel vogels, waarvan onze blauwe reigers wel de opvallendste zijn. Ze keren elk jaar terug. Vandaag vliegen ze druk heen en weer met grote en kleine takken, soms gaan ze luidruchtig met elkaar in discussie. De reigers trekken vaak de aandacht van de bezoekers bij het crematorium.

Het is bijzonder om tijdens een plechtigheid in de aula, waarbij we afscheid nemen van iemand, te zien hoe er door de reigers ondertussen hard wordt gewerkt aan de bouw van een nestje. Het begin van een ‘nieuw’ leven.

Binnentuin

Gekomen in de binnentuin zie ik dat de vlinderstruiken die we afgelopen jaar hebben geplant, de winter hebben overleefd. En ook de jaarlijks terugkerende moedereend heeft haar plekje weer gevonden.

Vlakbij de grote houtkleurige deuren aan de zijkant van de aula, zie ik haar zitten. Enigszins verdekt opgesteld tussen de struiken, geniet zij broedend van de heersende rust in de tuin.

Er is ook al wat leven in de door een personeelslid vervaardigde vogelhuisjes, die net zijn opgehangen. Verschillende koolmeesjes vliegen luid kwetterend in en uit hun tijdelijke huisjes.

Mooi om dat allemaal zo te zien. Hoe elk jaargetijde de aula weer een heel eigen sfeer geeft. Vandaag komt een familie de aula bezichtigen. Mevrouw is in haar laatste dagen en wil graag zien waar ze straks heen wordt gebracht voor haar afscheid.

Verrast door zicht op natuur

Haar kinderen zijn het eens met elkaar, Crematorium Haarlem moet het worden. Mevrouw zelf heeft nog geen beslissing genomen. Ze loopt dan ook met een kritische blik naar de aula. Hier wordt ze verrast door de aanblik van de ruimte met al het glas, het vele licht en het zicht op de natuur.

Ik vertel haar over de achterliggende gedachte van de architect, namelijk het naar binnen halen van de natuur en de rituele rondgang van afscheid nemen. Ze hoort het met belangstelling aan en ziet hoe de natuur om de aula heen de lente viert.

Ze weet het al snel: Crematorium Haarlem wordt het.

Ook nieuwsgierig naar het crematorium van Yarden in Haarlem? Zondag 19 april is er open huis. U bent van harte welkom tussen 12.00 en 16.00 uur.

Heeft u al eens nagedacht over de wensen van uw uitvaart? Deel uw reactie hieronder.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies