Is er een plek voor verlies?

Als er iemand overlijdt, zeggen mensen vaak: “het is belangrijk om je verlies een plek te geven.” Het is zo goedbedoeld, deze uitspraak.

Mensen willen immers zo graag dat de pijn weggaat en dat je weer kunt gaan genieten van het leven. En tegelijkertijd is de uitspraak zo confronterend. Want niemand kan vertellen waar deze plek is: de plek waar je verlies kunt ‘wegbrengen en achterlaten’.

Ik geloof niet in een plek voor verlies, u wel? Ik geloof wel in het creëren van een plek voor de persoon die is overleden. Door het delen van herinneringen: keer, op keer, op keer. Door het noemen van de naam. Door het delen van het verdriet. Waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. Vanuit het hart.

Een eigen vorm voor rouw

Sinds de zomer van 2014 vindt er periodiek een vRouwen aan de keukentafeldag plaats. Een dag van delen voor vrouwen die (ooit) een kind hebben verloren. Het delen van verhalen en van ervaringen. En graag deel ik in dit blog enkele ervaringen, die tijdens deze dagen naar voren kwamen, met u. Deze ervaringen hebben deels betrekking op het verlies van een kind. Tegelijkertijd raken ze ook andere verliessituaties, bijvoorbeeld het verlies van een partner of een ouder.

Rouw als ‘alibi’

Wat mij opvalt tijdens de keukentafeldagen en ook in mijn coachpraktijk, is dat veel mensen worstelen met een schuldgevoel, omdat zij het gevoel hebben het overal goed te moeten doen. De perfecte partner, de perfecte ouder en de perfecte werknemer willen zijn. Dat vraagt veel, anders gesteld, daarmee vragen we veel van onszelf.

Veel vrouwen die verlies hebben meegemaakt, zijn daarna beter in staat om voor zichzelf te kiezen en grenzen te stellen. Zie het als beter voor jezelf te zorgen, doen wat voor jou belangrijk is. Het klinkt misschien gek, maar het lijkt erop dat een heftige rouwervaring een ‘alibi’ is om meer voor jezelf te kiezen. Herkent u dat ook?

De eerstvolgende vRouwen aan de keukentafel dag vindt plaats op zaterdag 4 juli a.s.. En op donderdag 18 juni a.s. vindt er een creatieve vRouwen in Beeld dag plaats. Voor meer informatie:www.vrouwenaandekeukentafel.nl

Is een rouwervaring een ‘alibi’ om meer voor jezelf te kiezen? Deel uw reactie hieronder.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies