Waarheen, waarvoor?

Als uitvaartverzorger heb ik regelmatig diepe gesprekken met nabestaanden. Hoe kan het ook anders? Er is een dierbare overleden en de tijd staat even stil. Televisie en radio zijn dan niet belangrijk. Het nieuws ook niet. Het overlijden en wat er allemaal is gebeurd wel.

Mensen willen in de periode na een overlijden graag praten. Over degene die overleden is, maar ook over zichzelf. Ze vertellen over hun relatie tot diegene die is overleden. Over het leven. En de dood. Zo mooi en ontroerend soms. Vaak denk ik dan: dat zouden anderen moeten horen.

Verhalen vertellen

Mijn achtergrond is verhalen vertellen. Niet alleen als uitvaartverzorger, maar mijn hele leven al. Aanvankelijk voor de klas als leraar grafische techniek, later op de radio, bij omroepvereniging AVRO. Naar een verhaal luisteren, maakt dat je aan iemand gekluisterd blijft, want je wilt weten hoe het afloopt.

Blijven luisteren

Een goede leraar giet de lesstof in een boeiend verhaal. Er is een probleem, dat moet worden opgelost. Het verhaal vertelt de stappen op weg naar het eind en wat je onderweg tegenkomt. Hetzelfde geldt voor een radioprogramma: door het verhaal blijf je luisteren. Dat verhaal kan ook met muziek worden verteld of in een presentatie. Verbinding van muziek, beelden en gesproken woord vormen dan de verhaallijn.

Tijdens een uitvaartplechtigheid wordt vaak muziek gedraaid. Soms voor de hand liggend, soms heel bijzonder. Die muziek vertelt ook een verhaal. Over de overledene, over mensen die achterblijven.

Muzikale verhalen

De muzikale keuzes die ik bij de plechtigheden hoor als uitvaartverzorger verrassen mij vaak. Soms door muziek die ik zelf niet ken. Thuis zoek ik die muziek dan op en ga ik op zoek naar meer muziek van dezelfde bron. Een muzikale reis waarin je steeds iets nieuws tegenkomt. Die reis vormt ook een verhaal.

Ruim een jaar geleden bedacht ik een radioprogramma waarin gesprekken en muziek samenkomen. Gesprekken met gewone mensen. Over wat hun passie is, wat ze hun hele leven al met zich meedragen. Over muziek die ze graag zouden willen laten horen bij hun eigen uitvaart. Waarom ze doen wat ze doen. Hoe ziet hun levensreis eruit? Waarheen leidt hun weg? Waarvoor zijn zij 'op aard’?

Waarheen, waarvoor?

Vanaf zondag 7 januari mag ik dat radioprogramma maken op de regionale zender NH Radio: ‘Waarheen, waarvoor?’ Iedere zondagochtend van 7.00 – 8.00 uur. Live. In de 1e uitzending vertel ik als introductie mijn eigen verhaal. Vanaf 14 januari heb ik wekelijks een gast. Het programma gaat over leven en dood, maar wel met een glimlach.

Koop Geersing was uitvaartverzorger bij Yarden en radiomaker. Vanaf 7 januari verzorgt hij elke zondagochtend van 7.00 tot 8.00 uur het programma 'Waarheen, waarvoor?' op NH Radio.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies