Van deze tijd

Als de familie van de overledene binnenkomt, kruist mijn blik even die van de locatiemanager van yardenhuis van Reestborgh. In plaats van de verwachte 30 belangstellenden, komen er ruim 100.

De gastvrouwen reageren snel en zorgen voor extra koffie en cake. De vooraf gemaakte afspraken met de locatie pakken iets anders uit. Na de uitvaart drink ik samen met de locatiemanager een kop koffie. We delen de verantwoordelijkheid en er is wederzijds begrip voor de onverwachte situatie. Ik waardeer het als uitvaartBegeleider zeer dat dit wederzijdse begrip bij Yarden er is.

De tijd nemen

Wanneer je na een overlijden bij mensen thuis komt, maak je in korte tijd echt contact met de nabestaanden. Er valt veel te regelen in korte tijd en daarvoor neem ik graag echt de tijd, samen met de nabestaanden.

De locatie eerst

Het liefst maak ik als 1e de afspraak met de locatie voor de datum en het tijdstip van de uitvaartplechtigheid. Ik reserveer voldoende tijd. De invulling voor de uitvaart komt al gaandeweg. De mensen willen meestal een crematie in de buurt en vinden het prettig wanneer je ze kunt informeren over de verschillende locaties in de omgeving. Alle locaties hebben zo hun eigen pluspunten en bijzonderheden.

Bij yardenhuis van Reestborgh vind ik vooral de mogelijkheid prettig om de aula aan te passen aan de grootte van de groep. Voor een afscheid in kleine kring kan zefls de familiekamer gebruikt worden.

Diversiteit

Als kersverse ondernemer voel ik me hier welkom en het is alsof de mensen van yardenhuis van Reestborgh mijn collega’s zijn. De wensen van de nabestaanden bij een uitvaart zijn zo divers en het is prettig om samen te kijken naar de mogelijkheden op de locatie. De diversiteit die ik tegenkom in mijn werk vind ik mooi. Ieder dorp kent zijn eigen gewoonten en tradities. Ook al krijgen die tegenwoordig vaak een eigentijds tintje.

Inspiratie

Tegenwoordig laten mensen zich vaak online inspireren hoe het afscheid vormgegeven kan worden. Het is heel laagdrempelig. Bovendien maakt een verzameling aan ideeën op bijvoorbeeld Pinterest, Instagram of Facebook het ook makkelijker om na te denken over je eigen uitvaart. De online ideeën zijn bereikbaar op het moment dat je ze nodig hebt. Direct na een overlijden kan dat voor mijzelf als uitvaartBegeleider en voor de nabestaanden heel inspirerend zijn.

Mijn eigen ideeën en ervaringen deel ik ook graag weer op social media: van mooie teksten tot rouwbloemen. Mensen inspireren en informeren blijft een belangrijk deel van mijn werk. Niet alleen na een overlijden, ook bij het voorbereiden van een uitvaart. Ik ga heel graag met mensen in gesprek als ik een lezing of workshop geef op dit gebied.

Nieuwe generatie

Ik behoor tot een ‘nieuwe generatie’ uitvaartBegeleiders. Trends die je ziet bij andere, vreugdevolle levensgebeurtenissen zoals een geboorte of bruiloft zie je tegenwoordig ook terugkomen bij een afscheid. Aan een afscheid wordt vaak op heel diverse en vaak zeer persoonlijke wijze vorm en invulling gegeven. Nabestaanden kiezen daarom vaker voor een uitvaartBegeleider die aansluit bij hen en hun wensen voor de uitvaart. Een persoonlijke benadering is heel belangrijk geworden. Die manier van werken past goed bij mij.

Afscheid is het startpunt om verder te gaan

Samen geef je in een paar dagen vorm aan het afscheid. De gesprekken bij de mensen thuis gaan ergens over en dat vind ik mooi in mijn werk. Voor de familie is het afscheid een startpunt om verder te gaan. Dat begint bij het 1e telefoontje naar de uitvaartBegeleider.

Nathalie de Vries van TIJD uitvaartBegeleiding in Joure werd door Yarden geïnterviewd om haar persoonlijke verhaal te vertellen.

2 Reacties

  1. Fam. Nijenhuis   18.39, 12 maart 2018

    Geen woord van gelogen!
    Je doet "prachtig" werk, Nathalie en op een hele bijzondere manier!
    Onze kennismaking is nu bijna een jaar geleden, maar kijken er nog altijd met een goed en bijzonder gevoel op terug.

  2. pim   11.19, 15 augustus 2018

    Dankjewel voor dit artikel over de praktijk van de uitvaartbegeleiding. Soms pakken situaties inderdaad anders uit dan gepland. Zeker in zo'n branche is het dan belangrijk je flexibel op te stellen, en de rouwenden ruimte te geven.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies