Gedenkplek van grafstenen op Begraafplaats IJsselhof

Wat gebeurt er met de grafsteen als een graf wordt geruimd?

Een grafmonument betekent veel voor nabestaanden. Maar wat gebeurt er met de grafsteen als na het aflopen van de huurtermijn, het graf wordt geruimd?

Nabestaanden kiezen het grafmonument altijd met grote zorgvuldigheid. Het is een tastbare plek om naar terug te keren op de begraafplaats. Sommige mensen bezoeken elke dag het graf van hun overleden dierbare. Ze laten daar een traan maar glimlachen soms ook om alle mooie herinneringen.

Een graf huren nabestaanden voor een bepaald aantal jaar. Hoe lang dit is, hangt af van het soort graf dat de familie gekozen heeft. Als de huurtermijn verstreken is, wordt het graf geruimd. De nabestaanden krijgen vooraf persoonlijk bericht dat de grafrechten verlopen. Via een brief krijgen de familieleden de vraag wat er met het grafmonument moet gebeuren. Dat is een lastige vraag. Want wat doe je ermee? Moet je het thuis neerzetten in de tuin of op het balkon een plekje geven?

Grafmonument meenemen?

Soms willen mensen het monument mee naar huis nemen. Bij monumenten van 1 bij 2 meter groot gaat dat lastig. Kleinere monumenten zijn makkelijker mee te nemen. Nabestaanden maken er dan thuis een mooie nagedachtenisplaats van om hun overleden dierbare thuis te kunnen herdenken.

Bronzen sculptuur

Zo werd eens het graf van een mevrouw haar ouders geruimd. Het was een groot monument en de vrouw woonde in een flat met een klein balkonnetje. Het monument kon ze onmogelijk thuis kwijt, maar ze wilde het wel behouden. Bij het bekijken van het monument bleek er een heel mooi hoekje te zijn met een bronzen sculptuur erop.

Het was een sculptuur van een duif en 2 trouwringen. Dat ene hoekje is losgemaakt en dat heeft mevrouw thuis een plekje gegeven. Je hoeft dus niet altijd het hele grafmonument te gebruiken om er een mooie bestemming aan te geven.

Verwerkt tot puin

De meeste nabestaanden geven aan het grafmonument niet te willen houden. De stenen die niet  geschikt zijn voor hergebruik, worden verwerkt tot puin. Het komt dan bijvoorbeeld terecht als opvulling onder het asfalt bij de aanleg van wegen. Op zich jammer; de grafmonumenten zouden ook een andere, duurzame bestemming kunnen krijgen.

Hergebruiken op begraafplaats

Zo zou het mooi zijn om op de begraafplaats zelf de monumenten te hergebruiken. Bijvoorbeeld door het maken van een grindpad van de vergruisde stenen. Of door het aanleggen van een pleintje gemaakt van delen van oude grafmonumenten. Zo blijven de monumenten toch op de begraafplaats.

Op Begraafplaats IJsselhof in Gouda wordt halverwege dit jaar ook een aantal graven geruimd. Bij de vorige ruiming is een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten. Misschien kunnen we nu nog meer stenen op een duurzame manier verwerken? Wat ziet u als een mooie bestemming om deze stenen op de begraafplaats zelf een plek te geven?

Martin Vijverberg is locatiemanager op Crematorium, Begraafplaats en Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda. Hij beantwoordde zondag de vraag van een luisteraar in het radioprogramma Bureau Kijk in de Vegte op Radio 2. Deze blog is een bewerking van het antwoord dat Martin Vijverberg gaf.

18 Reacties

 1. van stijn blok   16.31, 18 mei 2016

  wij willen graag weten de kosten van een herbegrafenis

 2. Lisa van Beemster   16.20, 7 juli 2016

  Wat een mooie aandenken heeft de vrouw van haar ouders op deze manier meegekregen. Op een hele prettige manier opgelost. We willen graag mensen helpen met een waardige grafsteen die voor een langere tijd bij hun kan blijven. Wat zou het toch mooi zijn als zo'n belangrijk deel altijd voort kan blijven bestaan.

 3. Js groen   19.49, 11 oktober 2017

  Wij hebben niks meer
  In 2007 is t graf van mijn opa geruimd
  Geen brief gehad helemaal niks
  Hoor het vanmiddag van mijn moeder ..ben er echt kapot van
  Mijn opa was mijn alles en nu is alles weg ..geen stukje steen niks meer
  Ben woest en verdrietig

  • Yarden   17.57, 12 oktober 2017

   Geachte heer of mevrouw,
   Wat is dit naar zeg. Als het op een begraafplaats van ons is, kunnen we proberen te achterhalen wat er is misgegaan. Wilt u contact met ons opnemen door uw gegevens te mailen naar webcare@yarden.nl? ^Hendrik-Jan

  • Ruud   12.16, 29 september 2018

   Misschien een verbeter puntje als men b.v meerdere mensen infomeerd voor dat men iets verwijderd dat moet op zich een kleine moeite zijn men kan hierbij b.v. rekening houden met de leeftijd, de mensen die moeten worden in gelicht zodat er altijd een nabestaande te bereiken is die dan de overige familie leden in kan lichten

 4. F. Hoekstra   01.38, 3 december 2017

  Nou ja als je opa je alles was dan kom je er toch niet na 10 jaar achter dan zijn graf geruimd is. Raar verhaal.

 5. Anoniem   11.01, 3 januari 2018

  Zeker raar,10 jaar lang niet geweest? Wat was de waarde ervan dan???

 6. Anoniem   22.40, 12 februari 2018

  Niks meer, alles weg... Ach gossie.
  Wat een geestelijke armoede: 10 jaar niet omkijken naar het graf van opa en dan verbaasd zijn dat het geruimd is. Krokodillentranen!
  En voor je mams die 10 jaren lang niet gemerkt heeft dat haar vaders graf er niet meer is: shame on you!

 7. Anoniem   13.54, 2 april 2018

  Het is inderdaad raar

 8. Cl bloemink   14.00, 2 april 2018

  Het is inderdaad raadat je na zo een lange tijd gaat klagen. Je bent er waarschijnlijk nooit gaat kijken dus sorry hoor maar beetje suf. Mij pa woord dit jaar op gegraven en ik ben nu al bezig om te kijken wat ik kan doen om zijn overblijfselen te laten cremeren.

 9. Anoniem   13.54, 2 mei 2018

  Wij hebben onlangs bericht gehad over het graf van mijn schoonouders. Wij kunnen zelf kiezen wat wij doen met het graf. Dus wel een beetje raar dat jullie geen bericht hebben gehad.

 10. Anna   18.11, 16 juli 2018

  Reacties vind ik enerzijds beetje kort door de bocht ,anderzijds begrijpelijk .
  Wie zijn wij om te oordelen over wel of niet naar de begraafplaats gaan,hoe vaak ,of wel of niet kunnen .

  Hoe dan ook ,ruimen is definitief de gedachten dat op die plek iemand lag die je dierbaar is,dat diegene nu niet meer dat plekje zal hebben,is moeilijk ,ook al ben je niet met regelmaat op bezoek geweest.Ik vind t hoe dan ook moeilijk en begrijp de reactie van js groen

 11. pim   17.54, 10 augustus 2018

  Erg jammer wat je zegt over de toepassing van oude grafstenen. Dat die tot puin worden verwerkt is wel heel armzalig. Ik zou het liefst een grafsteen bij me in de buurt hebben, in de tuin oid, zodat ik een plek heb om te bezoeken.

 12. Anoniem   15.25, 20 augustus 2018

  Wil hier even op reageren Het is nooit gevraagd aan ons of we de steen wilde hebben en zelfs nooit bericht ontvangen van het ruimen van het graf.Dat moesten wij ontdekken tijdens een bezoek.zo van mevr.alles is ontruimd op dat vak.Ik vroeg mij ook af waar is de steen.?.??.Niemand kon info geven.Dit wilde ik even kwijt.Vr groten Marijke Niekus.

 13. Marian   16.45, 29 september 2018

  Is het mogelijk om je dierbaren na ruiming te laten cremeren en bij iemand in de gedenkmuur bij te plaatsen..

 14. corina   21.03, 4 oktober 2018

  het ruimen van een graf is een beetje hetzelfde als de afscheid van het leven, maar dan van de dood van een dierbare.daarom vind ik het belangrijk dat de mensen geregistreerd worden vanuit bezoekers bij de begravenis en stamboomaanverwanten.dat zou vanuit de gemeente het resepectvolste zijn voor de overlevende en de overledenen.voor iedereen veel geluk en sterkte

 15. pim   10.10, 21 november 2018

  Dankjewel voor dit artikel over grafmonumenten. Het bewaren van grafmonumenten is inderdaad een hele uitdaging als het veel ruimte inneemt. Het is als het een dierbaar symbool is misschien ook te verwerken tot een beeld of iets dergelijks.

 16. Anoniem   16.15, 28 november 2018

  Wat een puinzooi is het bij Yarden.

 17. Anoniem.   14.46, 3 april 2019

  Waarom worden grafstenen niet hergebruikt? Laagje eraf freezen en het is opnieuw te gebruiken!

  • Anoniem   22.59, 15 juni 2020

   mischien overleggen met de steenhouwer!

 18. Josey   21.38, 6 augustus 2022

  Mijn ouders wilden na lang wikken en wegen en met veel pijn het graf van mijn broertje laten ruimen, hun zoontje, (ruim 40 jaar geleden overleden) en wilden spullen die jaren op het graf gestaan hebben meenemen + iets moois laten maken van de grafsteen.. hen werd verteld dat ze tot eind mei moesten wachten (het was toen december) ze kwamen er nog vaak. In april toen ze kwamen was het graf ineens weg, al geruimd, alles weg. Zo heftig voor mijn ouders, ik ben er nog achteraan gegaan en alles was al vernietigd.. zo erg dat je daar 40 jaar lang elke week komt, je kind ligt daar en ineens is al het tastbare weg. Hier zou toch een oplossing voor moeten zijn als een simpel telefoontje voor het ruimen zodat men niet zo voor het blok wordt gezet. Dan hadden ze nu nog iets gehad, mijn moeder heeft nu achteraf spijt. Ze waren bang omdat ze ouder zijn en daar straks niet meer fysiek heen konden dat het zou vergaan zeg maar en wilden dus thuis een mooi plekje maken.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies