Gedenkplek van grafstenen op Begraafplaats IJsselhof

Wat gebeurt er met de grafsteen als een graf wordt geruimd?

Een grafmonument betekent veel voor nabestaanden. Maar wat gebeurt er met de grafsteen als na het aflopen van de huurtermijn, het graf wordt geruimd?

Nabestaanden kiezen het grafmonument altijd met grote zorgvuldigheid. Het is een tastbare plek om naar terug te keren op de begraafplaats. Sommige mensen bezoeken elke dag het graf van hun overleden dierbare. Ze laten daar een traan maar glimlachen soms ook om alle mooie herinneringen.

Een graf huren nabestaanden voor een bepaald aantal jaar. Hoe lang dit is, hangt af van het soort graf dat de familie gekozen heeft. Als de huurtermijn verstreken is, wordt het graf geruimd. De nabestaanden krijgen vooraf persoonlijk bericht dat de grafrechten verlopen. Via een brief krijgen de familieleden de vraag wat er met het grafmonument moet gebeuren. Dat is een lastige vraag. Want wat doe je ermee? Moet je het thuis neerzetten in de tuin of op het balkon een plekje geven?

Grafmonument meenemen?

Soms willen mensen het monument mee naar huis nemen. Bij monumenten van 1 bij 2 meter groot gaat dat lastig. Kleinere monumenten zijn makkelijker mee te nemen. Nabestaanden maken er dan thuis een mooie nagedachtenisplaats van om hun overleden dierbare thuis te kunnen herdenken.

Bronzen sculptuur

Zo werd eens het graf van een mevrouw haar ouders geruimd. Het was een groot monument en de vrouw woonde in een flat met een klein balkonnetje. Het monument kon ze onmogelijk thuis kwijt, maar ze wilde het wel behouden. Bij het bekijken van het monument bleek er een heel mooi hoekje te zijn met een bronzen sculptuur erop.

Het was een sculptuur van een duif en 2 trouwringen. Dat ene hoekje is losgemaakt en dat heeft mevrouw thuis een plekje gegeven. Je hoeft dus niet altijd het hele grafmonument te gebruiken om er een mooie bestemming aan te geven.

Verwerkt tot puin

De meeste nabestaanden geven aan het grafmonument niet te willen houden. De stenen die niet  geschikt zijn voor hergebruik, worden verwerkt tot puin. Het komt dan bijvoorbeeld terecht als opvulling onder het asfalt bij de aanleg van wegen. Op zich jammer; de grafmonumenten zouden ook een andere, duurzame bestemming kunnen krijgen.

Hergebruiken op begraafplaats

Zo zou het mooi zijn om op de begraafplaats zelf de monumenten te hergebruiken. Bijvoorbeeld door het maken van een grindpad van de vergruisde stenen. Of door het aanleggen van een pleintje gemaakt van delen van oude grafmonumenten. Zo blijven de monumenten toch op de begraafplaats.

Op Begraafplaats IJsselhof in Gouda wordt halverwege dit jaar ook een aantal graven geruimd. Bij de vorige ruiming is een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten. Misschien kunnen we nu nog meer stenen op een duurzame manier verwerken? Wat ziet u als een mooie bestemming om deze stenen op de begraafplaats zelf een plek te geven?

Martin Vijverberg is locatiemanager op Crematorium, Begraafplaats en Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda. Hij beantwoordde zondag de vraag van een luisteraar in het radioprogramma Bureau Kijk in de Vegte op Radio 2. Deze blog is een bewerking van het antwoord dat Martin Vijverberg gaf.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies