We vroegen stelletjes in Rotterdam: "Wat kunt u zeggen over de dood?"

Wat kunt u zeggen over de dood?

Stel u bent lekker aan het shoppen met uw beste vriendin. Of u zoekt met uw vriend een gezellig restaurantje om te gaan eten. En dan staat er opeens iemand met een camera voor uw neus. Met de vraag: durft u op onze wensenbank plaats te nemen en te vertellen wat uw uitvaartwensen zijn?

Durft u op de Wensenbank?

Wij hebben onze Wensenbank in Rotterdam Blaak gestald voor de Markthal. Hier vroegen wij aan stelletjes of ze iets wilden vertellen over hun uitvaartwensen. Hier werd heel verschillend op gereageerd.

Wat kunt u vertellen? Kiest u voor begraven of cremeren? Wat voor muziek moet er klinken bij de plechtigheid? Wilt u veel mensen op uw uitvaart of kiest u voor een afscheid in besloten kring?

Praten over de dood

Praten over de dood vinden veel Nederlanders moeilijk. Hoe zit dat bij u? Praat u weleens over dood en afscheid met uw geliefden? Weet u de afscheidswensen van uw partner, vriend of vriendin zijn?

Deze vragen hebben we ook aan  mensen op straat gevraagd. Ze mochten op onze Wensenbank gaan zitten en vertellen wat ze van elkaar weten. Het leverde mooie gesprekken op, waarbij mensen openhartig spraken over de dood. Opvallend was de sterkere verbondenheid die het gesprek met zich meebracht.  

Maak het bespreekbaar

Op een goed gekozen moment met elkaar over de laatste wensen praten kan rust brengen. Als het moment daar is, kunt u zich helemaal overgeven aan het verlies en de verwerking daarvan. Ook kan het gebeuren dat u op een bepaald moment uw wensen niet meer weet of goed kunt overbrengen. Zoals de moeder van Adelheid Roosen die aan Alzheimer leed.

Leg uw uitvaartwensen vast

Bespreek uw uitvaartwensen met uw naasten en leg deze wensen vast. Zodat uw kinderen of nabestaanden zich niet hoeven af te vragen: “wilde mam begraven of gecremeerd worden?” Want met het vastleggen van uw wensen creëert u rust. Voor uzelf én voor uw nabestaanden.

Wat is uw laatste wens?

1 Reactie

  1. Fokje nipperus   00.25, 25 oktober 2016

    Hallo.
    Haal aub deze reclame van de tv, dit is zeer pijnlijk voor mensen die hun dierbaren hebben verloren.

    Groet f. Snippers.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies