Werken in een omgeving waar altijd verdriet is

‘Dat je dat kunt, werken in een omgeving waar altijd verdriet is!’ "Die opmerking hoor ik regelmatig in de ruim 3 jaar dat ik dit uitvaartverzorger ben." Elga den Brave vertelt in haar nieuwste blog over haar bijzondere vak.

Voordat ik uitvaarverzorger was heb ik 25 jaar bij de afdeling Personeelszaken gewerkt in verschillende organisaties. Daar kwamen met regelmaat moeilijke persoonlijke situaties voor. Dat is de basis voor mij geweest om de gesprekken in het vak van uitvaartverzorger goed te kunnen voeren.

Verdriet in verschillende vormen

Natuurlijk is er verdriet, in verschillende vormen. Verdriet om het gaan missen van die dierbare persoon, maar waarbij de nabestaanden ook de realistische kijk hebben dat het, na een lang leven of veel lijden, zo goed is. En ook rauw verdriet, als de dierbare jong of onverwacht overlijdt. Op het waarom komt nooit een antwoord.

Ontzorgen

Ik leef met de nabestaanden mee en zie hun verdriet. Maar het is niet aan mij om de arm om hen heen te slaan en hen te troosten. Daar zijn gezinsleden, vrienden en anderen die hen nabij staan voor. Ik kan helpen in het dragen van het verdriet door hen te ontzorgen en er voor ze te zijn. Door ze te gidsen door het verloop van de uitvaart, naar een zo mooi mogelijk
afscheid. Door een stille kracht te zijn, aanwezig waar nodig en bijna onzichtbaar als het minder nodig is. Maar altijd dichtbij. Als een vangnet om losse punten op te vangen waar nodig.

Een mooi afscheid geeft troost

Een mooi afscheid doet de nabestaanden heel erg goed, het geeft troost. En hoe mooi is het als de familie daar veel zelf in kan doen en een grote rol in kan spelen. Zoals bij de verzorging van de overledene, het opmaken van de rouwkaart of het spreken op de uitvaart.

Warm en rustig baken in een moeilijke tijd

Op de dag van de uitvaart zorg ik ervoor dat alles is geregeld en vloeiend verloopt. In al het verdriet is er dan toch grote blijdschap bij de nabestaanden over de mooie uitvaart. De blijdschap van de familie is brandstof voor mijn inwendige vuur voor dit werk. En door de voeding aan dit inwendige vuur ben ik in staat om heel veel warmte uit te stralen naar de families die dit nodig hebben. Een warm en rustig baken, waar ze op kunnen leunen en vertrouwen in deze moeilijke tijd.

Elga de Brave was uitvaartverzorger bij Yarden & de Brave Uitvaartzorg.

1 Reactie

  1. Marion vd Bosch   22.27, 17 mei 2020

    Ruim een jaar geleden heeft Elga ons bij gestaan om afscheid te nemen en het verzorgen van onze zoon Stan.
    Ze is voor ons ons baken en houvast geweest.Het werd een zeer bijzondere uitvaart,ons dank aan Elga!

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies