Inspirerende uitvaarten

Een uitvaart is niet iets waar u dagelijks over nadenkt. Maar het is wel belangrijk dat u afscheid kunt nemen van uw dierbare op een manier die past bij zijn of haar leven. Want een goed afscheid helpt je verder. Onze uitvaartconsulenten weten wij als geen ander dat er heel veel mogelijkheden zijn en vertellen u er graag meer over. Lees hier de voorbeelden van inspirerende uitvaarten die wij hebben verzorgd.

Betekenisvolle plekken

Als uitvaartverzorger maak je heel wat mee. Het aandragen van een locatie voor de uitvaart is een onderdeel van je werk. Maar soms hebben nabestaanden toch andere ideeën. Zo was het ook met José. José belde mij 's morgens vroeg dat haar man plotseling was overleden. Een acute hartstilstand en ondanks alle inzet van het ambulancepersoneel was haar man Nico bij aankomst in het ziekenhuis overleden.

Lees meer

Hoe persoonlijk wilt u het hebben?

Afgelopen maand mocht ik het afscheid organiseren van Bob. Bob hield van gezelligheid, van een drankje en een hapje. Het was dan ook absoluut de wens van zijn vrouw en dochters dat zijn afscheid voor een selecte groep mensen in een bij hem passende sfeer zou plaatsvinden. Eerst een rouwbezoek voor zo’n 30 personen en daarna een informele afscheidsbijeenkomst voor 18 personen. Waarbij in ruime mate voor een drankje en een hapje diende te worden gezorgd.

Lees meer

Roze schriftje

Ik zit aan een grote vierkante tafel in de woonkeuken van een jonge vrouw. Samen met haar kleuterdochter en haar man. De moeder van de vrouw is na een lange tijd van ziek zijn overleden. Als enige dochter had ze een bijzondere band met haar. Ze vertelt erover. Als uitvaartverzorger luister ik naar haar bijzondere verhaal.

Een roze schriftje

Een roze schriftje ligt voor haar: “Hierin heeft ze haar wensen opgeschreven. Ik heb er nog niet in gekeken, ik ben wel benieuwd…” Met een lach en een traan leest ze wat haar moeder opschreef. “Typisch mama. Niet standaard, informeel en gezellig.”

Dienblad met stiften

Op de dag van de begrafenis zetten we de blankhouten kist in de zaal van het rouwcentrum. Een dienblad met stiften erbij, zodat iedereen iets op de kist kan schrijven. Het roze schrift krijgt een plek op het spreekgestoelte. “Ik heb er alles in geschreven voor het afscheid van mama, ook de toespraak”, zegt de dochter.

Er heerst een ongedwongen sfeer, muziekje op de achtergrond en iedereen groet elkaar. De kist krijgt steeds meer kleur. De kleindochter zit er op haar knietjes bij en blijft daar zitten kleuren, kijkt af en toe even op. Haar jongere broertje springt er om heen en loopt wat te kletsen.

Kleurrijke vrouw

Als iedereen zit, wordt het roze schrift geopend en vertelt de dochter over het leven van een kleurrijke vrouw die een bijzondere plaats innam in haar leven en haar gezin. Af en toe onderbreekt haar zoontje haar, maar het deert haar niet. Tijdens de andere toespraken neem ik de kleine jongen even mee, op zoektocht naar zijn schep… Hij stapt er parmantig mee naar binnen als er weer muziek klinkt.

Terwijl we naar het graf lopen, regent het. De kleuren van de stiften lopen in elkaar over. Zo daalt even later een bont gekleurde kist in het graf en wordt bedekt met rozenblaadjes. En natuurlijk is het dan tijd om de schep te gebruiken.

Precies zoals opgeschreven

Na de begrafenis wordt iedereen uitgenodigd voor koffie en taart in haar favoriete koffiehuis in de stad. Daar is het even later een drukte van belang. Lekker warm en gezellig. Ik denk precies zoals ze zich dat had voorgesteld, toen ze het opschreef in het roze schriftje.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

Dit artikel is eerder gepubliceerd als column op 17 februari 2015.

Lees meer

Toon meer blogartikelen

Cookies