Bootje op zee

2 werelden, 1 afscheid

Een man belt mij op. Hij vraagt advies vraagt over hoe hij straks een waardig afscheid voor zijn vrouw kan organiseren. Zij ligt op dat moment nog op haar ziekbed en wil niet betrokken worden bij het proces. De man wil het graag goed doen, vandaar dat hij me nu al benadert.

We appen heel wat over en weer, hij heeft goed nagedacht over hoe het afscheid van zijn vrouw er straks uit moet zien.

Een aantal maanden later belt hij me nog eens. Dit keer met de verdrietige boodschap dat zijn vrouw inmiddels is overleden, het moment is daar om de plannen uit te gaan voeren.

De vrouw laat 3 tieners na, twee jongens en een meisje. Haar eerste kindje, een meisje, stierf 16 jaar geleden bij de geboorte. Een belangrijke wens is dat moeder en dochter weer herenigd worden. De moeder wordt bij haar dochtertje begraven.

Waken

Ook over de manier waarop hij het ‘waken’ invulling wil geven, spreek ik uitgebreid met de man. Hij is Nederlander, zijn vrouw kwam van de Filipijnen. Er komen tientallen broers, zussen, neven en nichten vanuit de Filipijnen en andere delen van de wereld naar Nederland om afscheid van haar te nemen. Ik woon boven het uitvaartcentrum in een historisch pand uit 1906. Er is daar een bijzondere afscheidsruimte ingericht en hier wilde hij met haar familie de dagen voor de uitvaart samen kunnen zijn.

Haar familie brengt de zes dagen in aanloop naar de uitvaart onafgebroken aan haar zijde door. Er is dag en nacht familie bij haar. Er wordt gegeten, geslapen, gezongen en prachtige gitaarmuziek gespeeld. Het is een heel bijzonder samenzijn, een periode waar ik deel van uitmaak omdat ik er ook fysiek zo dichtbij ben. Ik breng de familie koffie in de ochtend en zij wensen me welterusten voor het slapengaan. Na die 6 dagen voelt haar familie, hoe gek dat ook klinkt, echt een beetje als de mijne.

Pastoor en dominee

Als het tijd is voor de uitvaart rijden we gezamenlijk naar de kerk. Het is een bijzondere dienst want er is een pastoor én een dominee aanwezig. Iets dat ik in de meer dan 1.000 uitvaarten die ik al heb verzorgd, nog nooit eerder meemaakte.

Dit afscheid is in alle opzichten een samensmelten van werelden, de Filipijnse met de Nederlandse, de Katholieke met de Protestantse en die van een dochter met haar moeder.
Iedere maand deelt een uitvaartverzorger uit de regio een bijzonder verhaal over zijn of haar vak.

Eke de Vries was uitvaartverzorger bij Yarden.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies