Betekenisvolle plekken

Als uitvaartverzorger maak je heel wat mee. Het aandragen van een locatie voor de uitvaart is een onderdeel van je werk. Maar soms hebben nabestaanden toch andere ideeën. Zo was het ook met José. José belde mij 's morgens vroeg dat haar man plotseling was overleden. Een acute hartstilstand en ondanks alle inzet van het ambulancepersoneel was haar man Nico bij aankomst in het ziekenhuis overleden.

Kantoor

Snel sprong ik onder de douche en een uurtje later zat ik rond de eettafel, waar naast José alle kinderen en aanhang zich hadden verzameld. Voor José stond het als een paal boven water dat Nico thuis zou komen om daar te worden opgebaard. Nou ja, maar dan wel op de plek waar Nico het grootste deel van zijn leven vertoefde: in zijn kantoor onder het woonhuis op de begane grond.

Praktisch, niet alleen in verband met het uitdragen van zijn uitvaartkist bij het weer verlaten van het woonhuis. Maar ook om, naast zijn gezin en familie, de medewerkers van zijn zaak de kans te geven afscheid van hem te nemen. 

Vol in het leven

Aangezien Nico nog vol in het leven stond en veel zakelijke relaties kende, was het daarnaast belangrijk invulling te geven aan het moment en de plaats waar het afscheid en de condoleance voor deze relaties zou plaatsvinden. Er werden 300 tot 400 mensen verwacht. Tja, en waar kan je zoveel mensen op een gastvrije wijze ontvangen. Een aantal locaties passeerden de revue. Waaronder: De Kiem in ’s-Gravenzande, de Pleinkerk in Naaldwijk en partycentrum Madestein aan de rand van Den Haag.

Betekenisvolle plekken

‘Oh, ja dat gaan we doen’, riep José toen ik voorzichtig het ‘Haagse’ Madestein liet vallen. ‘Daar zijn we getrouwd en hoe mooi is het om hier Nico’s afscheid te laten plaatsvinden. En, nu we het toch over betekenisvolle plekken hebben; we zijn getrouwd in het Lambertuskerkje in Heenweg. Daar wil ik dat op de dag van de uitvaart de Eucharistieviering in besloten kring plaatsvindt waarna we Nico begraven op de begraafplaats in Naaldwijk’.

Van intiem tot grootschalig

Normaal ben ik niet zo van het overbrengen van een overledene van de ene naar de andere locatie. Maar in deze situatie, van thuis intiem naar elders grootschalig ‘zakelijk’ afscheid nemen en vervolgens weer in besloten kring invulling geven aan de hierop volgende kerkelijke uitvaart, waren dit logische stappen binnen het totale afscheid.

Eigen tuin

En wat dan na de begrafenis. ‘Niet naar aula Woerdtuinen hoor’, riepen haar kinderen. ‘Na de begrafenis organiseren we een mooi samenzijn in de vertrouwde omgeving van onze eigen tuin. We laten een cateraar de boel verzorgen zodat wij hier geen omkijken naar hebben. Een samenzijn, zoals Nico dat gewenst zou hebben, zonder tijdsdruk en heerlijk informeel’.

Goh, dacht ik terugkijkend op de gemaakte keuzes. Wat mooi en hoe bijzonder is het eigenlijk als je erin slaagt om betekenisvolle plekken uit je leven onderdeel te laten zijn van je afscheid.

John Heskes was uitvaartverzorger bij Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in Hoek van Holland.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies