Een passende afscheidsplechtigheid

Het is prachtig om te zien hoe een uitvaart passend is gemaakt bij de wensen van de overledene. Voor zover deze vooraf bekend waren bij de nabestaanden. Bij mijn werk als algemeen assistent help ik de uitvaartverzorger om de plechtigheid vlekkeloos te laten verlopen.

Praktische zaken

Ik regel de praktische zaken rondom de afscheidsdienst. Zo kan de uitvaartverzorger alle aandacht geven aan de directe nabestaanden. Ik help bijvoorbeeld bij het openen van de kist in de aula, zodat er voorafgaand aan de dienst afscheid genomen kan worden. Tijdens de dienst start ik de muziek en eventuele presentatie op het juiste moment.

De afscheidsdienst kan een sterk religieus karakter hebben, waarbij een priester de dienst leidt en er liederen worden gezongen onder begeleiding van het orgel, gepredikt en gebeden. Maar ik zie steeds vaker hoe de plechtigheid een informeel karakter krijgt.

Geen strak draaiboek

Onlangs begeleidde ik een dienst, waarbij geen strak draaiboek werd gevolgd. Juist het gevoel van de nabestaanden stond centraal, in dit geval de zus van de overledene.

Ze gebruikten geen microfoon of lessenaar. In plaats daarvan lag de overledene in een geopende kist, waar de nabestaanden en belangstellenden omheen stonden. Er werden mooie herinneringen opgehaald en verhalen verteld, waarin de overledene centraal stond. 

Bijzondere afscheidsdienst

De verhalen werden afgewisseld met prachtige muziek, die paste bij het karakter en de levenswijze van de overledene. Het was een bijzondere dienst die veel indruk op mij heeft gemaakt.

Na afloop van de plechtigheid kwam de zus van de overledene naar mij toe, om te zeggen dat ze zo blij was dat het afscheid precies is gegaan zoals bij de overledene paste. De persoonlijke invulling gaf haar het gevoel dat haar broer er nog echt bij was.

Het is voor mij een eer om aanwezig te mogen zijn bij zo'n bijzonder intiem en emotioneel moment als het afscheid nemen van een dierbare.

Orlando Brinckman is algemeen assistent bij het yardenhuis van Lelystad.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies