Bladmotief verwerkt in lijkwade

Fragile

Fragile van Sting is al jarenlang hèt nummer dat in aanmerking komt om gedraaid te worden tijdens de afscheidsceremonie bij mijn uitvaart. Qua muziek staan verder het ‘Ave Maria’ van Gounod door Inessa Galante en ‘Elke pelgrim keert weer huis toe’ van Amanda Strydom op het lijstje.

Ik hou van proza én poëzie. Mensen die op mijn uitvaart iets willen voordragen, kunnen putten uit mijn verzameling verhalen. Ik denk aan iets luchtigs van Toon Tellegen of van Ted van Lieshout. Wat de gedichten betreft zou ik een aangepaste versie van William Audens ‘Funeral Blues’ heel mooi vinden. Of toch misschien ‘Enige woorden over de ziel’ van Wislawa Szymborska?

De dood komt onverwacht

Omdat de dood zijn intrede altijd onverwachts doet, wil ik me graag goed voorbereiden. Zo werk ik al geruime tijd aan mijn eigen lijkwade. Ik reproduceer datgene waar ik van hou op stof. Met bladeigen sappen van mijn favoriete bloemen en bladeren kleur ik de stof. Daarna borduur ik de stof en maak er een zachte voering in. Ik stel me dan voor hoe fijn het is om zo te liggen in de wade.

Een eigen wade van Bea Lubbers

Aan een vriend die ook kunstenaar is heb ik gevraagd of hij mijn baar wil maken. ”Ik voel me vereerd en dat wil ik graag voor je doen” zegt hij, ”maar laten we er vanuit gaan dat het nog heel lang duurt voor het zover is…” Natuurlijk, dat doe ik zeker. En dat ben ik met hem eens.

Wensen kenbaar maken

Toch voelt het goed om alvast mijn wensen kenbaar te maken. Ik ben mij bewust van mijn eindigheid en leef hierdoor ook bewuster. Ik krijg meer waardering voor alles wat het leven biedt. Zoals genieten van kinderen en kleinkinderen, van de liefde die ik ontvang, van een schitterend ochtendgloren, van de wind in mijn haar of van een te gekke theatervoorstelling. Ik geniet met volle teugen!

Maar op een dag is het dan toch zo ver.  Dan zou ik het fijn vinden als – na een korte plechtigheid – vrienden en familie in mijn huis samenkomen voor een ‘borrel en een bite’. En dan napraten over die lange vrouw die soms zo bijdehand maar tegelijk zo breekbaar kon zijn.

Warm herfstbladmotief op kistkleed

Bea Lubbers is lid van het hoofdbestuur van Yarden. In het dagelijks leven begeleidt ze mensen bij verlies, rouw en levensvragen. In haar werk gebruikt ze creatieve expressie als instrument. Uit diezelfde creativiteit put ze als Humanistisch Uitvaartbegeleider.

Leg uw uitvaartwensen vast

Heeft u weleens nagedacht over uw eigen uitvaart? Het kan nabestaanden helpen bij het afscheid als de wensen van de overledene zijn vastgelegd.

Leg uw uitvaartwensen vast

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies