Vliegen en zeilen typeren hem

Herdenken in de lucht

In de luchtvaart zijn er verschillende manieren om een overleden piloot de laatste eer te bewijzen. Bij de uitvaart van een vlieger in Oosterhout hebben we hem in de lucht herdacht met een flyby én een break off. Dat was heel bijzonder om mee te maken.

De overledene is zijn hele leven werkzaam geweest in de luchtvaart. Vanaf zijn jonge jaren heeft hij gevlogen in een vliegtuig voor een groot elektronicaconcern. Toen het toestel later verkocht werd, vloog hij voor de nieuwe eigenaren van hetzelfde vliegtuig. Daarnaast was hij examinator en erelid van een Brabantse vliegclub. Daarom wilde de familie graag een eerbetoon aan hem in de lucht geven, bij zijn uitvaart afgelopen zomer. Dat bleek nog best moeilijk om te regelen.

In formatie vliegen

Het idee was dat er in formatie gevlogen werd. Niet iedere vlieger kan in formatie vliegen, daar moet je goed voor getraind hebben. Je moet gelijk met elkaar opvliegen en op dezelfde afstand van elkaar blijven. Gelukkig vond de  familie een vlieger die de formatieleider wilde zijn. Hij heeft de formatie van drie vliegtuigen geleid.

Met militaire precisie is te werk gegaan. De  rouwauto stond,  samen met het gezin, gereed  in Oosterhout aan het begin van de oprijlaan. Daar wachtten we op de vliegtuigen. Ze vlogen eerst een flyby. Dan vliegen de drie vliegtuigen in formatie over als teken dat ze aanwezig zijn. Op de grond liepen de nabestaanden achter de rouwauto mee met de vliegtuigen,  in de richting van de ingang van het crematorium.

Break off

Toen de uitvaartkist, samen met de  familie voor de ingang van het crematorium stond, vloog de formatie voor een tweede keer  over waarbij het buitenste toestel  omhoog vloog. Dat heet een ‘break off’ en is symbolisch bedoeld om de overledene te herdenken. De overledene heeft zelf dit soort eerbetoon ook vaak aan overleden piloten gegeven.

Ondanks dat hij niet had aangegeven dat hij dit graag wilde bij zijn eigen afscheid, zou hij dit heel bijzonder gevonden hebben. Het was heel mooi dat dit voor hem mogelijk is gemaakt.  

Sommige dingen had hij vastgelegd. Zoals welke muziek hij wilde laten horen als de mensen binnenkomen in de aula. Het was een muziekstuk waar hij zelf ook veel troost uit geput had bij het overlijden van vrienden en familie.

Vliegen en zeilen

Voor de kaart kozen de nabestaanden voor zijn logo: een vliegtuig met zeilen. Hij was namelijk ook gek op varen. Geen idee waar het logo vandaan komt, of hij het heeft laten ontwerpen of ergens vandaan heeft. Maar het typeert hem.

Het logo gebruikte hij onder speciale brieven. De tekst bij het logo op de rouwbrief is ‘Aan zijn laatste vlucht begonnen’ en gaat omhoog. Dat is heel mooi symbolisch en sluit goed aan bij zijn liefde voor vliegen en varen.

Marie-José Schapendonk is uitvaartverzorger. Ze mocht deze bijzondere uitvaart namens Yarden mee helpen verzorgen.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies