Duurzame grafkist beschilderd met narcissen.

Het beschilderen van een duurzame grafkist

De Onora uitvaartkist spreekt mij aan  omdat deze duurzaam is. Ik ken Marieke Havermans, degene die de biologisch afbreekbare grafkist bedacht en ontworpen heeft, persoonlijk. Ze vroeg aan mij of ik er iets voor voelde om de kist te decoreren. Het is de bedoeling dat we de beschilderde kist laten zien op de Uitvaartbeurs in april.

Ik was meteen enthousiast. Altijd heb al zoiets willen doen: een uitvaartkist beschilderen. Het is een groot oppervlak en hij moet van alle kanten mooi zijn. De Onora-kist van bioplastic heeft ook heel mooie zacht ronde vormen. De vraag was nu wat ik erop zou schilderen.

Geen gekweekte bloemen

Bij een duurzame begrafenis mogen geen gekweekte bloemen worden meegenomen. Daarom leggen veel bezoekers van natuurbegraafplaatsen wilde bloemen uit de omgeving, bij het graf. Daarom heb ik ervoor gekozen om de kist met bloemen te beschilderen. Het zijn narcissen geworden vanwege de frisse en vrolijke gele tonen. Narcissen staan symbool voor nieuw leven. Dat geldt zowel voor de overledene als voor de familie. Beiden gaan een nieuwe periode in.

De narcissen groeien op het groen dat ik onderop heb geschilderd en verwijzen omhoog naar de blauwe hemel. Het creëren van kunst is een organisch proces. Je wil jezelf steeds vernieuwen. Zowel in compositie als de gebruikte technieken. Ik wil het niet te realistisch schilderen omdat het voor mij niet dynamisch genoeg is en geen uitdaging biedt. Nu ben ik even vastgelopen. Ik heb zelfs op een moment gestaan om alles over te schilderen en totaal iets anders te gaan doen. Het is een groot oppervlak en ik merk dat het veel meer werk is dan ik vooraf dacht. Zeker als je er allemaal losse narcissen op schildert zoals ik nu doe.

Iets van mijzelf in leggen

Normaal schilder ik portretten. Ik gebruik hierbij zo min mogelijk lijnen. De abstracte achtergrond zorgt voor de dynamiek. Het is realistisch en toch strak. Een kenmerk van mijn kunst is de sterke zwarte tekenlijn. Nu probeer ik dat in de Onora-kist te verwerken. Ik wil dat mijn eigen stijl in dit schilderwerk terugkomt.

Persoonlijke kist

Ik vind het mooi als iemand zo'n persoonlijke kist kiest. Het geeft de begrafenis of crematie wel een heel mooie dimensie. De keuze om een biologisch afbreekbare kist te nemen is al heel persoonlijk. Dat de kist dan prachtig gedecoreerd is, maakt het echt uniek. Juist omdat de plechtigheid van een begrafenis of crematie en het laatste beeld van de overledene je hele leven bij je blijft in herinnering.

Kist met engeltjes

Met andere kunstenaars wil ik later dit jaar graag een project starten waarbij we meer kisten gaan beschilderen. Ik heb van iemand gehoord dat hij engeltjes wil gaan schilderen. Ik heb er nu al zin in!

Marjolein Innemee is kunstenares uit Amsterdam en schildert speciaal voor de Uitvaartbeurs in Rotterdam een Onora-kist. Het plan is om later dit jaar meerdere kisten door verschillende kunstenaars te laten beschilderen.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies