Kinderen geven uitvaart juiste perspectief

Het juiste perspectief

Opa is 81 jaar geworden en is thuis in bijzijn van zijn familie overleden. Zijn 3 kinderen zijn aan het brainstormen over hoe zijn uitvaart eruit moet komen te zien.

Alle opties worden bekeken, onder andere door een rondleiding in het crematorium en een gesprek met de uitvaartverzorger. Meneer was een 'rijk' man. Hij had een lieve echtgenote, 3 kinderen en 2 kleinkinderen waarvan de jongste nog geen jaar oud is.

Ieder een eigen rol

Allemaal waren ze gek op hem, een ieder heeft een eigen rol in zijn afscheid. De 1 draagt zorg voor de zakelijke afwikkeling, de ander ontwerpt de rouwbrief. En ook het maken van een bloemstuk en het invullen van de afscheidsplechtigheid, wordt door iemand op zich genomen.

Ik vind het mooi om te zien hoe deze hechte familie op eigen wijze, met ondersteuning van mij de uitvaart vorm geeft. Wat ik nog het meest bijzondere vind, zijn de 2 kleindochters. De oudste kleindochter steunt haar familie en spreekt tijdens de afscheidsplechtigheid mooie woorden van herinnering uit.

Woordjes brabbelen

De jongste kleindochter weet niet precies wat er om haar heen gebeurt maar ze biedt wel veel hoop en troost aan de aanwezigen. Ze brabbelt wat woordjes, zit lekker op schoot en speelt op de grond terwijl de familie om haar heen verdrietig is.

Op de dag van de uitvaart ontmoet ik de familie thuis, meneer wordt in de uitvaartkist verzorgd en de familie neemt afscheid van een geliefde man en opa.

Oppassen

Het kleine meisje is moe en verdrietig, ik bied aan op haar te passen. Zo kunnen haar ouders afscheidnemen. Als ik in de tuin wandel met het kleine meisje op mijn arm, valt ze in slaap. Hoe bijzonder is dit. In week win je zoveel vertrouwen dat je zelfs op hun meest kostbare bezit mag passen.

Tijdens de afscheidsplechtigheid wanneer haar vader zijn herinneringen deelt, wordt het meisje wakker. Aan het einde van de dienst neemt de familie samen definitief afscheid, precies op dat moment zegt het kleine meisje: 'Opa, opa'.

Wat mooi is het om te zien dat dit kleine meisje alles weer in het juiste perspectief laat zien.

Lisanne Wijnbergen is uitvaartverzorger bij Yarden Uitvaartverzorging Deventer. Deze blog is als column eerder verschenen in de Deventer Post.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies