Oude krantenfiets met bloemen

Krantenfiets

Het is een bijzondere aanblik: een man fietst op een krantenfiets met een vrijwel lekke achterband. Uit de fietstassen steken rozen.

Achter de fietser rijdt een rouwauto met daarachter enkele volgauto’s. Op straat lopen sommige mensen er achteloos aan voorbij. Maar veel passanten zien wel wat er gebeurt en stoppen even. Het is wel een speciale rouwstoet die hier voorbij gaat!

De man voorop fietst stug door in een gedragen tempo. Achter hem ligt een spoor van rozenblaadjes. Daarvoor heeft hij een hele roos aan de spaken vastgemaakt. De man stapt af, zet de fiets tegen een boom en stapt in de rouwauto.

Omhoog klimmen

Enkele dagen eerder vroegen ze of ik deze uitvaart wilde regelen. Daarin kwam de drijfveer van de overledene ter sprake om jaren zijn werk als krantenbezorger te doen. De familie vertelt. Hun overleden oom had veel meegemaakt.. Hij was uit een financieel dal er weer omhoog geklommen. Toen hij bijna met pensioen ging had hij weer genoeg energie om nog wat ‘terug te willen geven aan de maatschappij’.

Hij hield van bewegen en wilde graag iets doen voor de maatschappij. Bovendien volgende hij het wereldnieuws op de voet. Als krantenbezorger kreeg hij in ieder geval een gratis krantje. Op een speciale krantenfiets reed hij jarenlang van brievenbus naar brievenbus. Plotseling stierf hij, vrijwel in het harnas.

Krantenfiets is symbool

Het maakte wat los bij de familie toen ik ze vroeg: “Is er iets dat in de aula geplaatst kan worden om deze persoonlijker te maken?” Iets dat aan hem doet denken?” Ze hoefden niet lang na te denken: zijn krantenfiets. Die was voor hem erg belangrijk. Een middel om te werken, maar ook een symbool van vrijheid, zelfredzaamheid en bewijs van succes.

Herinnerding

Bij zo’n uitvaart zit je er als uitvaartbegeleider middenin! Alle zintuigen staan open voor wat er gebeurt. Uiteraard is het begeleiden van een uitvaart voor mij werk. Toch laat het onderdeel zijn van een dergelijke situatie als deze mij zeker niet onberoerd. Wat een eenvoudige fiets met je doet! Als mensen ervoor kiezen een ‘herinnerding’ mee te nemen bij het afscheid, neemt men deze ook weer mee terug. De kracht van herinneren neemt dan alleen maar positief toe. Welk symbool zou bij u passen?

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt in zijn blog over zijn werk.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies