Rozenkamer in yardenhuis Ockenburgh

Rozenkamer

De dragers brengen de kist in de kamer en plaatsen zorgvuldig de bloemstukken. De kaarsen branden en op de achtergrond klinkt zacht sfeervolle muziek. De fauteuils in de kamer doen eerder denken aan een huiskamer dan aan een aula. De aankleding is typisch Haags-chique. De ruimte is klaar voor de familie om afscheid te komen nemen.

Wanneer mensen ouder worden is de realiteit ook vaak dat de familie- en vriendenkring een stuk kleiner wordt. Al bij de voorbereiding kom je uit op een kleine groep mensen die het afscheid bij zullen wonen. In die situatie maak ik bij yardenhuis Ockenburgh in Den Haag dan heel graag gebruik van de kamer met het thema Rozen.

De ruimte is een kleine (familie)kamer waar de overledene opgebaard kan worden. Geen banken op afstand zoals in een aula, maar comfortabele fauteuils in de nabijheid van de kist, dicht bij de overledene. Dat is soms even wennen, maar maakt het afscheid wel heel intiem.

Dichtbij en toch op afstand

Als uitvaartverzorger ben je een organisch deel van het geheel: dichtbij en toch op afstand. Dat is niet altijd gemakkelijk. Voor mij als uitvaartverzorger altijd bijzonder om hier deel van uit te maken en mensen te mogen helpen bij een bijzondere fase in hun leven.

Wanneer ik aanbel bij de nabestaanden na een overlijden, is het elke keer een beetje spannend. Je weet niet wat er zich achter die deur afspeelt. Wat voor dynamiek er is, wat voor mensen er zijn.

In het 1e gesprek probeer je mensen te leren kennen en aan te voelen wat ze willen. Samen op zoek gaan naar het meest passende afscheid, zie ik als een soort co-creatie. Dat doe je samen met de nabestaanden en het is mooi om daar hun vertrouwen in te krijgen.

Afscheid vormgeven doe je samen

Zelf ben ik mijn ouders heel jong verloren. Het was in een tijd dat de uitvaartverzorger met de mogelijkheden voor de uitvaart kwam en de opties erg traditioneel en standaard waren. Mij is nooit gevraagd om te spreken. Ik denk dat ik daar ook te verdrietig voor was. Toch had ik graag een rol gespeeld tijdens het afscheid. Het is daarom voor mij een persoonlijke uitdaging om iedereen binnen het gezin die dat wil, een rol te geven bij het afscheid.

Gaandeweg de voorbereidingen komen we er vaak op uit dat het ook een kleine handeling kan zijn. Een kleine handeling met soms grote emotionele waarde. Een bloem meegeven in de kist, een kaarsje branden, het schrijven van een gedicht of brief, het maken van een tekening of het samenstellen van een heel persoonlijk rouwboeket. Dit maakt het afscheid voor de partner heel persoonlijk en dat helpt bij de verwerking, bij de herinnering aan het afscheid. De intieme setting van de gekozen kamer helpt hierbij wel.

Organisch geheel

De dienst kan dan nog vele vormen krijgen. Vaak delen we het op in tweeën. We wisselen muziek en sprekers af in het 1e deel en hebben een informeel samenzijn met een kop koffie of iets te drinken in het 2e deel. Natuurlijk is er dan de keuze of de kist het 2e deel weggereden wordt.

Persoonlijk vind ik het altijd een mooi idee wanneer de overledene er de hele tijd bij kan en mag zijn en deel uitmaakt van het afscheid en het delen van herinneringen. Het wordt dan vaak een heel organisch geheel, een heel natuurlijk afscheid.

Samen met Ockenburgh zijn de mogelijkheden heel goed te bespreken en ze helpen hier graag om de praktische kant zo waardig en soepel mogelijk te laten verlopen. Het is fijn om daarin met hen samen te werken. Ik ken alle medewerkers en dat komt de sfeer ten goede.

Delen en loslaten

De band die je met de nabestaanden opbouwt, verbreek je niet zomaar. Een stukje nazorg hoort daarbij. Dat kan een berichtje zijn na een paar dagen of een bezoekje na een paar weken. En soms lopen de mensen gewoon even bij je binnen op kantoor om een bakje koffie te doen. Dat is toch mooi!

Een keer per jaar organiseer ik een evenement, zoals elk jaar met Allerheiligen, waarbij ik iedereen in de gelegenheid stel om nog even stil te staan bij het overlijden, maar ook bij het afscheid. Dat vind ik een bijzonder moment. Je hebt samen in korte tijd veel gedeeld en je laat elkaar in korte tijd ook weer los.

André de Bruijn is zelfstandig uitvaartverzorger in Den Haag Loosduinen.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies