De rust en stilte van de natuur

De rust en stilte van de natuur

Uitvaartverzorger John Vlijm is vrijwel wekelijks te vinden in yardenhuis van Lelystad. Voor hem blijft het een bijzondere locatie. Gemaakt van natuursteen en hout, gaat het gebouw helemaal op in haar omgeving. De glazen pui in de aula kan open en neemt je mee in de omringende natuur.

Als ik aankom op de locatie in Lelystad, voorheen Crematorium en Uitvaartcentrum Ölandhorst, geniet ik even van de rust en stilte van de natuur. Ik kom hier graag. De zon schijnt en het is een mooie dag.

Ik heb dagelijks te maken met het regelen van een uitvaart. Geen werkdag is voor mij hetzelfde. Voor nabestaanden is het afscheid van een overledene eenmalig. Hun wensen maken iedere uitvaart uniek. Dat maakt mijn werk zo bijzonder.

Uitvaart met 1.000 belangstellenden

Ik vind yardenhuis van Lelystad een mooi gebouw met een warme uitstraling. Een belangrijke 1e indruk. De indeling is praktisch en ik ben vertrouwd met de mogelijkheden die er zijn, van de verschillende ruimtes tot de hapjes en de drankjes.

Vandaag is er een afscheid met een klein gezelschap. Hoe anders dan een half jaar geleden toen er midden in de winter afscheid genomen werd van een heel jong iemand. Er kwamen 1.000 mensen de uitvaartdienst bijwonen en een compleet draaiboek moest ervoor zorgen dat beeld en geluid in alle ruimtes goed op elkaar afgestemd waren. Heel indrukwekkend allemaal.

Het meest indrukwekkende was nog wel de buitengevel in de aula, met glazen pui. Deze werd aan het eind van de dienst na de sprekers en de muziek geopend. Alle aanwezigen konden vanuit de aula op die koude, maar zonnige winterdag rustig de natuur in wandelen. Om stil van te worden.

Zorgvuldige voorbereiding

Een afscheid met 1.000 mensen vraagt om een gedetailleerd draaiboek. Maar een afscheid met 30 mensen, zoals op deze zomerse dag, vraagt ook om een zorgvuldige voorbereiding. Een kleine uitvaart is geen simpele uitvaart. Ik ben bij de familie thuis geweest om te bespreken welke muziek er gedraaid wordt en wie er gaan spreken. Na de dienst wilde de familie een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Voor mij zit het hem in de details. Die moeten goed geregeld zijn. Al met al was er een heel persoonlijk en intiem afscheid voorbereid.

Het scheelt dat ik hier wekelijks kom. Je kent het pand, de mogelijkheden en ook de medewerkers. Je komt vertrouwd binnen en de mensen van Yarden die er werken hebben de juiste insteek. Dat blijkt ook vandaag maar weer eens.

De rust en stilte van de natuur

De glazen gevel en het mooie weer spelen onverwacht een belangrijke rol bij deze uitvaart. Wanneer ik de aula binnenkom, zie ik tot mijn grote verrassing dat Orlando - een van de Yarden medewerkers - op het idee gekomen is om de gevel voorafgaand aan de dienst al open te zetten. “Wat vind je ervan?”, vraagt hij. “Ik vind het geweldig”, antwoord ik. De zon schijnt, de bomen zitten vol blad en het uitzicht is adembenemend. De vogels fluiten in de verte en er heerst een natuurlijke rust en stilte. Het idee is even eenvoudig als briljant.

Een mooie dag

Bij aankomst vraag ik aan de familie wat ze van het idee vinden en de reactie is enthousiast. De gevel blijft open tijdens het afscheid. Onverwacht zorgt dit voor een bijzondere sfeer. Dit maakt ook deze relatief kleine uitvaart weer uniek.

Deze dag is voor de familie een verdrietige dag geweest met een mooi afscheid. En daarmee ook een mooie dag.

John Vlijm werd door Yarden geïnterviewd om zijn persoonlijke verhaal te vertellen. Hij is uitvaartverzorger bij Sluijmer & van Olst Uitvaartverzorging in Lelystad.

Cookies