Jonge vrouwen spelen viool tijdens uitvaart

Zeg het onzegbare met muziek

Als nabestaanden het afscheid van een dierbare met mij regelen, merk ik dat ze heel snel de muziekkeuze voor bij de uitvaart willen bespreken. Ik heb me vaak afgevraagd waarom dat zo is.

Praktische zaken regelen

Er zijn zoveel andere praktische zaken te regelen op zo'n eerste dag na het overlijden, zou je denken. Maar het bespreken van de muzikale omlijsting van het afscheid in een vroeg stadium is voor veel nabestaanden erg belangrijk. Eigenlijk is dat niet zo vreemd. De schrijver Aldous Huxley zei het heel treffend: ‘Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare’.

Religieuze liederen

We kennen allemaal de afscheidsceremonies waarbij een koor religieuze liederen zingt of waarbij muziek van bekende artiesten op CD of MP3 wordt afgespeeld. Soms kiezen families ervoor om een stapje verder te gaan in de muzikale begeleiding van een afscheidsdienst. Ze huren bijvoorbeeld een professionele zanger(es) in.

U zult het ongetwijfeld zelf al eens ervaren hebben dat u als aanwezige bij een uitvaart geraakt wordt door muziek. Passende uitvaartmuziek zet de toon van het samenzijn. Het geeft betekenis aan het gesproken woord en kan een moment van stilte en bezinning zijn.

Muzikale omlijsting van het afscheid

Een aantal keren per jaar ontmoeten we families waarbij iemand in het gezin zelf muzikaal onderlegd is. Niet elke familie heeft het geluk gezegend te zijn met muzikaal talent, maar hoe mooi is het als de familie zelf voor de muzikale omlijsting van het afscheid kan zorg dragen. Graag deel ik met u een paar persoonlijke ervaringen, die mij diep geraakt hebben.

Klassiek geschoold

Een klassiek geschoolde operazanger zingt tijdens de uitvaartmis voor zijn vader in de kerk het Ave Maria. Een live gezongen Ave Maria vind ik altijd prachtig klinken, vooral in een kerk. In de uitvoering van zijn zoon klinkt onmiskenbaar de onvoorwaardelijke liefde voor zijn vader door. Indrukwekkend, imponerend en eenmalig.

K3

Misschien muzikaal gezien van een heel ander kaliber. Maar stelt u zich voor: 3 kleindochters van nog geen 8 jaar oud zingen voor oma het liedje ‘Wanneer zie ik jou terug’ van K3. Aan het eind geven ze hun oma een rode roos mee voor op haar laatste reis. Hartverwarmend.

3 zussen

Of 3 klassiek geschoolde zussen. Ze werken als professioneel muzikant, dirigent en muziekdocent. De zussen geven een laatste privéconcert als afscheidsceremonie voor hun overleden vader van ver in de 90. Veel muziek, weinig gesproken woord, maar alleszeggend.

Liefde tot ver over de dood

Een dertiger - werkzaam als singer songwriter - zingt een eigen geschreven nummer bij het afscheid van zijn grote liefde. Hij begeleidt zich daarbij zelf op piano. Alle aanwezigen voelen hoe zijn liefde voor haar tot ver over de dood heen reikt. Spontaan is er een staande ovatie: voor hem, voor haar, voor hun liefde. Een eerbetoon aan het samenzijn van deze 2 jonge mensen dat door de dood veel te vroeg eindigde.

Als ik aan deze ervaringen terugdenk, voel ik meteen weer hoe deze mensen het onzegbare gezegd hebben bij de uitvaart. En ik word er weer stil van.

Ingrid Golsteijn is uitvaartverzorger bij Yarden & Golsteijn Uitvaartzorg in Sittard-Geleen.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies