Hoe kunt u een familielid, vriend of collega die een ingrijpend verlies te verwerken heeft, steunen

10 tips om iemand te helpen die rouwt

Als iemand in uw naaste omgeving een ingrijpend verlies te verwerken heeft, wilt u hem of haar graag steunen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een familielid of vriend, maar ook om een collega. Wat kunt u doen of zeggen, en wat kunt u beter láten? Onderstaande 10 tips geven u handvatten om hem of haar te ondersteunen. Kies zelf uit wat past bij u en de situatie.

#1 Bied een luisterend oor

Er zijn niet altijd woorden nodig om iemand te steunen. Vaak is het al heel belangrijk om er even te zijn of stil te luisteren. Weet u niet wat u moet zeggen? Dat is niet erg, u kunt dat gerust aangeven. Dat is meestal beter dan iets ongelukkigs zeggen of, nog erger, helemaal niets zeggen en de ander ontwijken.

#2 Probeer u in te leven

Probeer u te verplaatsen in de nabestaande en te begrijpen hoe belangrijk warme, oprechte aandacht is. En vooral hoe pijnlijk het is als de nabestaande wordt ontweken. Vraag aan iemand die rouwt regelmatig hoe hij/zij zich voelt, maar alleen als u ook echt even tijd heeft om naar het antwoord te luisteren. Blijkt het niet goed te gaan? Luister vooral en erken het gevoel. Probeer geen oplossingen aan te dragen of de persoon op te beuren.

#3 Praat over de overledene

Het is misschien moeilijk om te praten over een overledene, maar het is voor een nabestaande nog pijnlijker als u de overledene helemaal nooit noemt. Gebruik daarom af en toe de naam van de overledene en bied de nabestaande de ruimte om over hem of haar te praten. Hij of zij moet dat zelf wel willen natuurlijk. Soms wil de nabestaande liever over andere dingen praten. Geef hem of haar ook die ruimte.

#4 Geef geen oordeel

Nabestaanden worden vaak overspoeld door allerlei emoties die hen extra kwetsbaar kunnen maken. Hierdoor komen dingen soms veel harder aan dan anders. Kies uw woorden daarom zorgvuldig, maar wees ook weer niet té bang om iets verkeerds te zeggen. Nabestaanden voelen heus wel of uw uitspraken en gedragingen uit een goed hart komen.

#5 Geef hem of haar de ruimte

De ene nabestaande wil graag veel over het verlies praten, de ander zoekt voornamelijk afleiding. Accepteer dat ieder op zijn eigen manier rouwt en dat er geen ‘goede’ of ‘foute’ manier is. Overstelp de nabestaande daarom niet met allerlei adviezen. Hoe goed ze ook zijn bedoeld. Meedenken is fijn, maar geef de ander de ruimte voor zijn of haar eigen verdriet, eigen manier en eigen tempo.

#6 Denk klein

U hoeft niet altijd grote dingen te doen om iets te betekenen voor een nabestaande. Het zijn hier juist vaak ‘de kleine dingen die het doen’. Regelmatig even bellen of langsgaan, een kaartje, mailtje of sms’je sturen of eens een bloemetje brengen of laten bezorgen. Het zijn kleine gebaren die veel troost bieden.

#7 Geef praktische hulp

“Je kunt me altijd bellen”, klinkt natuurlijk heel aardig en behulpzaam. Maar veel nabestaanden vinden het juist moeilijk om de stap te zetten en om hulp te vragen. Iemand die heel verdrietig is, pakt niet snel de telefoon. Neem daarom zelf het initiatief en bied spontaan uw hulp aan. Help met de administratie, zoals bijvoorbeeld zaken rondom een nabestaandenverzekering, doe wat klusjes in en om het huis, pas eens op de kinderen, kook af en toe of regel een uitje. Let hierbij wel op dat u zich niet teveel opdringt.

#8 Blijf hem of haar steunen

Het verwerken van een ingrijpend verlies kost heel veel tijd. Blijf daarom ook ná de 1e periode aandacht houden voor de rouwende. Veel mensen vergeten dat, waardoor de nabestaande zich op een gegeven moment – en misschien juist op het moment dat steun het hardste nodig is – ‘alleen’ voelt. Denk nooit - en zeg het al helemaal niet - dat rouwen ‘lang genoeg heeft geduurd’. Dat kan niemand voor een ander bepalen. Ieder mens rouwt anders.

#9 Betrek hem of haar bij uw leven

Veel nabestaanden voelen zich erg eenzaam. Als iemand rouwt, dan hoeft dat niet te betekenen dat hij of zij niet meewil naar uw feestje of wil aanschuiven bij het kerstdiner. Nodig hem of haar gerust bij uit, maar geef wel de vrijheid om niet te komen. Ook als hij een paar keer aangeeft niet te willen komen, blijf hem wel uitnodigen. Let wel goed op dat het niet opdringerig overkomt.

#10 Het allerbelangrijkste: er zijn!

Het allerbelangrijkste is dus: er zijn. Erken het verdriet en de worsteling van de ander. Geef hem of haar de ruimte. Op korte én lange termijn.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies