Hoe is het om de 1e Valentijnsdag te vieren zonder je dierbare.

1e Valentijnsdag zonder mijn geliefde

De 1e Valentijnsdag zonder mijn geliefde. Ja, wat doe je dan? Nette kleren aantrekken, hartenkaarsjes meenemen en op de fiets naar het crematorium.

Daar aangekomen hartelijk ontvangen door het personeel. Jas uit en daar sta je dan. Totdat een dame zei: 'Als u wilt, mag u wel even bij mij zitten.' Ja dat is goed. Wij kwamen naast elkaar te zitten en wij stelden ons aan elkaar voor. Ik ben Betty en ik heet Janneke.

We kregen koffie met een petit fourtje aangeboden. Toen begonnen wij een gesprek en het klikte tussen Betty en mij. 2 lotgenoten bij elkaar. Wij zijn allebei mantelzorgers geweest, dan heb je genoeg gespreksstof. Ondertussen kwamen er meer mensen bij ons zitten en luisterden wij naar elkaars verhalen.

Valentijnskaart

Wat Valentijnsdag betreft, ik had voor mezelf een Valentijnskaart gekocht en postuum voor mijn man, mijn liefde voor hem erin geschreven. Iedereen die aan de tafel zat mocht de kaart lezen. Betty vond het ook origineel. Op een gegeven moment mochten we een kaarsje aansteken. Ik nam de hartenkaarsjes mee. Het gaf mij een goed gevoel toen de kaarsjes branden.

Daarna liep ik terug naar onze tafel. Daar kregen wij nog een drankje aangeboden. Buiten was het guur weer, dikke storm en regenbuien. Toen zei Betty: 'Janneke als jij zin hebt, mag je wel met mij mee naar huis.' Dat vond ik erg aardig.

Verdriet delen

Betty nam mij mee in haar auto. Bij haar thuis heb ik nog heel gezellig gezeten. Toen heeft zij mij weer teruggebracht naar Goutum. Wij hebben nog steeds contact met elkaar, fietsen veel en hebben veel plezier. En kunnen ons verdriet delen.

Op die avond zei Betty: 'Weet je wat wat wij gaan doen? Wij vieren ons verdriet.' Zo ontstond onze vriendschap. Waardoor? Omdat ik toch naar Goutum ben gegaan. Daar ben ik nog steeds blij om.

Ik had ook thuis kunnen blijven zitten. Wat is nu de moraal van dit verhaal? Mensen ga naar herdenkingsdiensten. En wie weet word je ook bevriend met een lotgenoot.

Liefs,

Janneke en Betty

Morgen op Valentijnsdag zijn door het hele land herinneringsbijeenkomsten. U bent van harte welkom om uw overleden dierbare te herdenken. Zoek een bijeenkomst bij u in de buurt.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies