Herdenken - Roze kaarsjes in hartvorm

7 tips om met verlies om te gaan op Valentijnsdag

Het verlies van een partner is onnoemelijk zwaar. Zeker dagen als Valentijnsdag zijn voor nabestaanden zeer emotioneel. Veel mensen staan hier niet bij stil en bereiden zich onvoldoende voor op de dag van de liefde.

Dit constateert klinisch psycholoog en psychotherapeut Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar complexe rouw aan de RUG. ‘We weten dat traditionele feestdagen zoals Kerstmis, Oud & Nieuw, de verjaardag en sterfdag van de overledene heel zwaar zijn voor nabestaanden’.

Jaarlijks verliezen ongeveer 55.000 mensen in Nederland hun geliefde. Per dag raken 150 mensen hun partner kwijt. Het verliezen van een geliefde heeft grote gevolgen voor het leven van de nabestaanden. Het verwerken van een groot verlies is letterlijk zwaar werk en vergt veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk. De gemiddelde duur van het ziekteverzuim bij het verlies van de partner is in Nederland dan ook 170 dagen.

7 tips om met verlies om te gaan

1. Elimineer verwachtingen

Iedereen gaat anders om met verdriet, er is niet 1 specifieke manier hoe u zich zou moeten voelen.

2. Maak een plan

Laat u niet overvallen door Valentijnsdag. Denk na wat u zou willen doen; plan een date met vrienden of lees een lekker boek.

3. Zoek steun

Zoek steun van vrienden of familie die weten wat u hebt doorgemaakt, of zoek de steun van gelijkgestemden en herinner samen uw geliefde.

4. Schrijf van u af

Het kan helpen om verdrietige gevoelens op te schrijven in een dagboek of blog, zet uw gevoel op papier.

5. Vereer

Sommige mensen halen veel steun uit het vereren van hun geliefde op een dag als Valentijnsdag, bijvoorbeeld met een kaart of een bos bloemen.

6. Doe wat voor u werkt

Zoals gezegd gaat iedereen anders om met verlies. Mannen hebben de neiging om emotionele gedachten te verdringen, terwijl vrouwen graag herinneringen oproepen en er over praten. Doe wat goed voelt voor u.

7. Zorg goed voor u zelf!

Slaap goed, eet gezond en beweeg voldoende. Als u zich slecht voelt wordt u sneller overmand door negatieve emoties.

  Liefde sterker dan de dood

  Uiteindelijk is liefde sterker dan de dood. Mensen die hun partner hebben verloren kunnen op Valentijnsdag worden overvallen door pijn en verdriet. Daarom stellen wij op deze dag onze locaties open om hen een plek te geven om te herinneren en te herdenken. Zo kunnen zij herinneren met een glimlach.

  Tips voor familie, vrienden en bekenden

  Valentijnsdag is ook een goed moment om extra aandacht te besteden aan mensen waarvan je weet dat zij (onlangs) zijn geconfronteerd met een groot verlies. De aandacht voor nabestaanden ebt een half jaar na de uitvaart vaak onbewust weg, terwijl het verwerken van een groot verlies meestal veel tijd vergt. De Keijser: 'Plan een bezoek in of stuur een berichtje op Valentijnsdag, dat wordt zeker gewaardeerd en biedt iemand steun op zo’n moeilijk moment.'

  Herinneringsbijeenkomsten

  Op Valentijnsdag (woensdag 14 februari) organiseren wij herinneringsbijeenkomsten op verschillende locaties in het land om mensen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verlies en gemis. Hierbij staat het thema ‘Liefde is sterker dan de dood’ centraal. De vrij toegankelijke bijeenkomsten op deze dag van het afscheid en herinnering, hebben als thema ‘Liefde is sterker dan de dood’.

  Zoek herinneringsbijeenkomst in uw buurt

  0 Reacties

  Geef uw reactie

  Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

  Cookies