Brief aan mijn moeder

Lieve mam,

2 weken geleden vond ik op YouTube de clip ‘Three Little Birds’ van Bob Marley. Wat hield je toch van zijn muziek en de tekst van dit nummer:

‘don’t worry about a thing, ’cause every little thing ’s gonna be allright…
rise up this morning, smile with the rising sun,
three little birds sit by my doorstep,singing sweet songs of melodies pure and true
sayin’: ‘this is my message to you-ou-ou…’

Meteen was je in m’n gedachten. Ik realiseerde me bovendien dat juist die dag je sterfdag was. Mooi hè, alsof je me daadwerkelijk een ‘boodschap’ stuurde. Het clipje heb ik gepost op Facebook…

Petje-pitamientje

‘Ach…, moet dat nou…?’ hoor ik je zeggen want je was nogal bescheiden over je rol in de wereld. Tegelijkertijd was je een open boek. Je schreef graag en stuurde brieven om je sympathie te betuigen of om je mening te verkondigen. Zoals die brief aan Calvé om hen te complimenteren met hun Petje-pitamientje-reclame.

Je haalde je gram bij Philips omdat je vond dat die prachtige paarse glazen lamp wel wat langer had mogen meegaan dan de drie maanden totdat-ie aan diggelen viel. Het heeft nog jaren geduurd voor ik aan je heb durven opbiechten dat het door mijn eerste danspogingen kwam dat de lamp naar beneden kwam. Weet je nog? Intussen hadden we wel een nieuwe gekregen.

En ach, dan is daar nog het handgeschreven antwoord van Robert Long op jouw brief aan hem dat je zo enorm genoot van zijn liedjes.

Aan je denken

Nog steeds genieten we allemaal als we aan je denken, mam. Dat gebeurt altijd spontaan door iets wat we meemaken. Het kan een liedje zijn, een geur of een regel in een boek. We laten elkaar dan weten: ‘‘t Omaatje kwam weer ‘ns even langs…’ en ik weet zeker dat er dan bij ieder van ons een glimlach verschijnt en dat we allemaal een beetje heimwee naar je voelen.

Yarden (ja, Yarden… Ik doe vrijwilligerswerk bij hen) organiseert vier keer per jaar herinneringsmomenten op de locaties met als thema ‘Heimwee met een glimlach’. Eind oktober en begin november worden er bijeenkomsten georganiseerd. In bijna alle culturen worden op dit moment van het jaar de doden herdacht. Er wordt veel aandacht aan besteed en ik vind het mooi om mee te beleven. Bij veel bezoekers zie ik dan een glimlach verschijnen, ondanks het gevoel van heimwee dat er ook mag zijn.

Gewoon omdat het fijn is om nog eens terug te denken aan degenen die je moeten missen. Liefde gaat immers over de dood heen; je zit nog gewoon in mijn hart.

En daar blijf je ook, mam. Dat is mijn ‘message to you-ou-ou…’

Bea Lubbers is lid van het hoofdbestuur van Yarden. In het dagelijks leven begeleidt ze mensen bij verlies, rouw en levensvragen. In haar werk gebruikt ze creatieve expressie als instrument. Uit diezelfde creativiteit put ze als Humanistisch Uitvaartbegeleider.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies