Chatten over je verdriet

Detsje Rienks en Mirjan Hijink zijn vrijwilligers bij Pratenoververlies.nl, waar ze via een chatgesprek steun bieden aan mensen die een dierbare hebben verloren. Yarden sprak hen over hun ervaringen.

Laagdrempelig

Bij Pratenoververlies.nl kan iedereen die daar behoefte aan heeft, chatten met één van de 20 vrijwilligers. En daar wordt veel gebruik van gemaakt; voor 2014 staat de teller op 420 chatgesprekken. De bezoekers variëren in leeftijd van 15 tot 65-plus, maar jongeren zijn in de meerderheid, merken Detsje en Mirjan. “Zij zijn gewend aan chatten als gespreksvorm. En chatten heeft ook veel voordelen: het is heel laagdrempelig en je kunt je eigen moment kiezen. Ook vinden jongeren het vaak prettig dat het anoniem is. Niemand hoort of ziet je en als je het gesprek wil beëindigen, klik je gewoon weer weg.”
Meestal willen ze vooral graag hun verhaal kwijt. Mirjan: “Sommige jongeren vertellen meteen alles, andere typen alleen: ’Ik ben boos’. Dan vraag ik voorzichtig door en meestal komen ze dan vanzelf los.”

Rouw kost tijd

Net als de meeste vrijwilligers hebben Detsje en Mirjan zelf ervaring met rouw en verlies: ze verloren allebei hun vader. Detsje: “Ik was pas 18 en wist niet wat me overkwam. Ik had het heel fijn gevonden als er toen zoiets als Pratenoververlies.nl had bestaan.” Het 1e jaar sta je in de overleefstand, zeggen Detsje en Mirjan. Je komt eigenlijk niet echt aan je verdriet toe. En daarna leg je de link soms niet meer. Mirjan: “Anderhalf jaar na het overlijden van mijn vader kreeg ik allerlei lichamelijke klachten, zoals eczeem en buikpijn. Uiteindelijk belandde ik thuis met een spontane hernia en een burnout. Toen moest ik wel rust nemen en kwamen alle emoties pas echt los. Dat is achteraf mijn redding geweest, want vanaf dat moment ben ik mijn verdriet pas echt gaan verwerken.”
Jezelf de tijd gunnen, is dan ook het belangrijkste advies. Detsje: “We krijgen regelmatig vragen als: ‘Hoort dit erbij?’, ‘Hoelang gaat dit duren?’ en: ‘Ik word toch niet gek?’ Voor veel mensen is het fijn om te horen dat ze niet de enige zijn en dat het normaal is wat ze doormaken.”

Je innerlijke stem

Dat het rouwproces vaak langdurig is, leidt nog wel eens tot onbegrip van de omgeving. ‘Ben je er nou nog niet overheen?’, krijgen mensen nogal eens te horen. Dat maakt het moeilijker om je verdriet te delen, je wilt anderen er niet mee belasten. Bij Pratenoververlies.nl kun je zo vaak terugkomen als je wilt.
Detsje en Mirjan geven ook wel tips of wijzen op andere vormen van hulpverlening. Detsje: “Maar vaak liggen de antwoorden al besloten in wat iemand vertelt. Door vragen te stellen wordt dat vanzelf duidelijk.”
Mirjan denkt dat het belangrijk is om naar je eigen innerlijke stem te luisteren en het verdriet, boosheid en soms schuldgevoelens toe te laten. “Hoe moeilijk het ook is, als je door het rouwproces heen bent, komt er uiteindelijk ruimte voor de mooie herinneringen.”

Wilt u meer weten of heeft u behoefte om vertrouwelijk met iemand te chatten over het verlies van een dierbare? Neem voor meer informatie een kijkje op de Facebookpagina Praten over Verlies.

Heeft u ervaring met Pratenoververlies.nl of heeft u vragen? Deel uw reactie hieronder.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies