De juiste balans

Heeft u uw uitvaartwensen vastgelegd? Er zijn mensen die niets vastleggen en er zijn mensen die tot in het kleinste detail hun uitvaart vooraf regelen. Als uitvaartverzorger heeft John Heskes hier dagelijks mee te maken. In deze blog deelt hij ervaringen en vindt u tips die u kunt gebruiken wanneer u nadenkt over uw eigen uitvaart.

Twee voorbeelden

‘Pfff John. Fijn dat vader zo nauwlettend zijn uitvaartwensen op papier heeft gezet. Maar hij laat ons wel heel weinig ruimte om zijn afscheid ook voor ons een gedenkwaardig moment te laten zijn’, verzuchtte een dochter vlak na het overlijden van haar vader.

‘Vader heeft deze 3 muziekstukken uitgezocht voor zijn uitvaart, maar moeder zou zo graag het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij willen toevoegen. Hoe moet dat nu?’, vroeg een zoon mij afgelopen week bij het regelen van de uitvaart van zijn vader.

Twee concrete voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk als uitvaartverzorger. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun uitvaartwensen hebben vastgelegd. Meestal beperkt tot een aantal belangrijke aspecten, waaronder de keuze voor crematie of begrafenis, wel of geen opbaring, de muziek, bloemen etc. Maar soms ook vastlegging tot in detail.

En juist over dit laatste wil ik het graag met u hebben.

Uitvaartwensen vastleggen

Het vastleggen van uitvaartwensen is bedoeld om u en uw nabestaanden te ontzorgen. Voor uzelf: om er zeker van te zijn dat uw uitvaart wordt ingevuld op de wijze zoals u dat graag ziet. Voor uw nabestaanden: zij hoeven geen twijfel te hebben over de keuzes die zij maken bij de invulling van uw uitvaart. Als uitvaartverzorger kan ik op basis van uw uitvaartwensen een begroting maken waarmee u kunt vaststellen of er voldoende financiële middelen (een verzekering, spaarrekening) zijn om uw uitvaart te bekostigen. 

Goed gevoel

Betere redenen zijn er niet om tot vastlegging van dit moeilijke onderwerp over te gaan. Maar ken daarbij de beperking om niet in alle details over de grenzen van uw dood te regeren. Want uiteindelijk is uw uitvaart een belangrijke markering van het moment waarna uw nabestaanden door moeten. En hoe fijn is het voor hen als zij met een goed gevoel op dit afscheidsmoment kunnen terugkijken als steun bij de verwerking van hun verlies.

Verlies verwerken

En daarbij is het voor uw nabestaanden van belang dat zij inbreng kunnen hebben bij de invulling van dit afscheid. Een afscheid waarin ook zij zich herkennen. Dus timmer uw afscheid niet volledig dicht. Want het werken aan uw afscheid is voor uw nabestaanden het begin van een goede verwerking van hun verlies.

Bespreekbaar maken

Vindt u het lastig omdat u graag tot in detail zaken wil regelen en vastleggen? Bespreek dan uw wensen bij leven met uw partner, kinderen of met degene die uw uitvaart zal regelen. Een mooie gelegenheid om uw wensen af te stemmen op die van hen die straks zonder u door moeten gaan.

In beide voorbeelden zocht ik samen met de familie naar mogelijkheden om met respect voor de wensen van de overledene ook invulling te geven aan hun persoonlijke wensen. En zo hebben we Claudia de Breij die met ‘Mag ik dan bij Jou’ prachtig de warme gevoelens van moeder voor haar man verwoordt, op passende wijze aan de muziekkeuze van vader toegevoegd.

John Heskes was uitvaartverzorger bij Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in de regio Hoek van Holland - Leidschendam.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies