Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

 

6 redenen om uitvaartwensen tijdig te bespreken

Nadenken over je eigen uitvaart is lastig. Het onderwerp uit de weg gaan is daarom begrijpelijk, maar onverstandig. We geven je 6 redenen waarom je tijdig je uitvaartwensen zou moeten vastleggen en bespreken met je dierbaren.

1.    Het maakt een persoonlijk afscheid mogelijk

Het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato is één van de meest gedraaide nummers tijdens uitvaarten. Een prachtig lied, maar wat als je er eigenlijk niet zoveel mee hebt? Speel je dan niet liever het nummer waarop je voor het eerst schuifelde met je man of vrouw? Een mooie, passende uitvaart sluit aan bij het leven van jou en je naasten. Van je favoriete muziek tot de tekst op de rouwkaart, tot de bloemen die je rouwkist decoreren. Bespreek je uitvaartwensen tijdig, dan kunnen je naasten, als het moment daar is, afscheid nemen op een manier die bij jou past. Dat daarbij veel meer mogelijk is dan je misschien denkt, vertellen René en Annette.

Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

2.    Het voorkomt dat nabestaanden moeilijke keuzes moeten maken

Uit onderzoek van coöperatie DELA blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders de eigen uitvaartwensen niet uitspreekt of vastlegt. Onze uitvaartverzorgers ervaren elke dag aan tafel bij nabestaanden de gevolgen daarvan. Bovenop hun grote verdriet, moeten nabestaanden binnen zeer korte tijd moeilijke keuzes maken. Veel nabestaanden geven aan dat verdrietig en confronterend te vinden, want wat als ze het niet goed doen? En waarom weten ze eigenlijk niet waar pa uitgestrooid wilde worden? Ze kenden hem toch als geen ander? Bescherm je naasten tegen deze pijn en laat ze weten hoe jij graag zou willen dat het afscheid eruit komt te zien.  

3.    Het voorkomt onverwachte kosten

Maar liefst 60 procent van de Nederlanders schat de kosten van een uitvaart te laag in. Nabestaanden kunnen daardoor worden gedwongen (een deel van) de uitvaart zelf te financieren. Door het tijdig bespreken en/of vastleggen van je wensen, weet je wat jouw wensen ongeveer gaan kosten. Zo kun je voorkomen dat jouw naasten voor onverwachte kosten komen te staan. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een uitvaartverzekering. Je betaalt een vaste premie per maand waarmee jouw wensen zijn gedekt. Is het moment daar, dan beschikken jouw nabestaanden over voldoende budget om de uitvaart geheel vorm te geven op een manier die bij jou en je leven past.

4.    Het zorgt voor een ‘complete’ gastenlijst

Facebook, onze mobiele telefoon, een agenda die ‘ergens op zolder’ ligt: de contactgegevens van onze dierbaren bewaren we al lang niet meer op één plek. Bij een (onverwacht) overlijden, kan dat de nabestaanden in een lastig parket brengen. Beschikken ze bijvoorbeeld niet over de wachtwoorden van je telefoons en social media-accounts, dan is het bijna onmogelijk voor ze om alle vrienden, familieleden, collega’s en overige contactpersonen op tijd te bereiken voor de uitvaart. Stel je al bij leven één lijst op met al je contactpersonen, dan weet je zeker dat iedereen wordt uitgenodigd en neem je je dierbaren een hoop werk en twijfels uit handen. 

5.    Het voorkomt familieruzies

Ruzies komen voor in de beste families. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met één of meer familieleden*. Met het oog op een uitvaart, roept dat een aantal moeilijke vragen op. Geef je het bewuste familielid de kans om afscheid te nemen? Zo ja, moet dat dan vóór de dienst of toch tijdens de dienst? En, hoe voorkom je dat de ruzie verder escaleert? Beslis daarom tijdig om te voorkomen dat je dierbaren tijdens jouw uitvaart middenin een familieruzie belanden.  

6.    Het geeft rust

Veel mensen geven aan dat het tijdig vastleggen van hun uitvaartwensen ze een rustig gevoel geeft. Gebeurt het ondenkbare, dan heb je er alles aan gedaan om je nabestaanden zo goed mogelijk achter te laten. Het neemt de pijn van je verlies natuurlijk niet weg, maar voorkomt wél dat er bovenop die pijn allerlei andere financiële, emotionele en praktische zorgen worden gestapeld. Samen leven, is samen loslaten. Het is aan jou om je dierbaren daarbij te helpen. *Bron: Netwerk Notarissen, Familiemonitor 2015.
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Wat zijn jouw wensen?

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Zo kun je zelf je wensen online invullen, opschrijven in een wensenboekje of een gesprek aanvragen met een coöperatieconsulent of uitvaartverzorger van DELA. Van de tekst op de rouwkaart tot de invulling van de het afscheid: alles kan op jouw manier gedaan worden als je dat van te voren vastlegt.