Doorleefboek met personages Barra en Mimuis

Voor wie is het Doorleefboek?

Stel je voor: je bent net 4 jaar en je moeder overlijdt aan kanker. Je vader is totaal van de kaart en blijft achter met 2 jonge kinderen. Hoewel je vader erg zijn best doet, voel je je als kind alleen, verdrietig en boos. Voor zulke kinderen schrijf ik het Doorleefboek.

Ik heb dit meegemaakt. Ik weet wat je als kind in deze situatie doormaakt. Als psycholoog en coach bij verlies en rouw wil ik juist deze kinderen graag helpen.

Het doorleefboek

Ieder kind dat rouwt heeft mensen om zich heen die willen helpen. Maar hoe doe je dat dan precies? Het Doorleefboek is een boek waarmee een volwassene samen met een kind dat iemand verloren heeft, aan de slag kan gaan.

Het boek biedt praktische handvatten, opdrachten en oefeningen om samen aan de slag te gaan. Het biedt de ‘hulp-volwassene’ tips en informatie om je hulp-kind goed te kunnen begeleiden.

Hulp-volwassene

Een geschikte hulp-volwassene is iemand waarbij het kind zich fijn en veilig voelt, maar die zelf niet al te direct is aangedaan door de verliessituatie. Het is zijn of haar belangrijkste taak om ruimte te maken voor de rouw van het kind. Het Doorleefboek helpt daarbij. Als hulp-volwassene heb je niets meer nodig dan liefde en aandacht voor het kind, én tijd om met het Doorleefboek te werken.

Het lijkt misschien raar dat het Doorleefboek in eerste instantie niet uitgaat van een ouder die de oefeningen samen met zijn of haar kind doet. De meeste ouders zullen sowieso al zo veel mogelijk hun best doen om hun kind door een periode van rouw heen te loodsen. Maar een kind is gebaat bij meerdere mensen die zich om hem of haar bekommeren.

Hulp van buitenaf

Een kind dat buiten zijn of haar eigen gezin steun krijgt, doet het in het latere leven veel beter dan kinderen die deze steun niet hadden. Diverse onderzoeken tonen dit aan. Door de kring rondom het kind iets te verruimen, versterk je zijn of haar netwerk. Ook wordt het kind weerbaarder tegen nare dingen in het leven.  

Het Doorleefboek helpt een kind en zijn of haar omgeving om beter met rouw om te gaan. Of je nu je moeder verliest - zoals ik - of je opa, tante of vriendinnetje. Je staat er door het Doorleefboek als kind niet alleen voor.

Lees meer over het Doorleefboek

Ellen Dreezens is psycholoog en coach bij verlies en rouw. Ze heeft Doorleefboek ontwikkeld als hulpmiddel voor volwassenen bij kinderen met rouw. Doorleefboek is genomineerd voor de Publieksprijs van de Yarden Afscheidsprijs 2017.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies