Een gewone foto met een diepe betekenis

Hij was helemaal niet ziek... Hij was slechts een beetje hees sinds een tijdje. Daarom stuurde mijn moeder hem toch op 25 november 2015 naar de huisarts. Als het al iets zou zijn, was het volgens papa in het ergste geval een poliep.

Helaas was er geen twijfel mogelijk en kwam de huisarts nog diezelfde middag de oprit opgelopen om ons te vertellen dat papa longkanker had.

In welk stadium en welke vorm van longkanker, was nog niet bekend. En hij was nog steeds niet ziek. Tot een week later, na een 1e onderzoek in het ziekenhuis waarbij hij een ademtest moest doen. Vermoedelijk is bij die test de tumor losgeschoten ofzo, want ineens werd hij heel erg ziek: braken, benauwd, niets meer kunnen eten of drinken.

Behandeling voor wat extra tijd

Een dag voor de PET-scan op 9 december werd papa opgenomen in ziekenhuis. Bij de PET-scan kwam het verschrikkelijke nieuws: ongeneeslijke vorm, snelgroeiend, uitzaaiingen in lymfe, botten en nekwervels. Een behandeling zou alleen zorgen voor wat extra tijd. Daar gingen we voor.

Op 2e kerstdag had hij de eerste chemokuur. Papa had geen conditie meer, maar ging niet bij de pakken neerzitten. Hij stond erop om naar buiten te gaan en een stuk te wandelen. Mijn ouders wonen op 3 minuten loopafstand van het bos. Elke dag dat ze samen een stukje gingen lopen, maakte mijn moeder een foto. Trots op wat mijn vader nog kon. Elke dag een stukje verder.

Foto met diepe betekenis

Op een dag kreeg ik de foto via de app toegestuurd. Ik was helemaal van slag. De foto spreekt voor zich als je goed kijkt. Hij is niet met die bedoeling gemaakt. Het is gewoon een foto van mijn vader die een stuk aan het lopen is.

Onbedoeld is het een heel waardevolle foto met een zeer diepe betekenis. Zijn levensbagage in het tasje – het is een opgerolde das maar het lijkt een tasje – en hij loopt, maar waarheen? Bestemming onbekend? Strijdend, maar voor hoe lang? Zoveel vragen, zoveel onzekerheden.

We hebben deze betekenisvolle foto gebruikt op het herdenkingskaartje en de rouwkaart. Bij de dienst is de foto uitvergroot bij zijn kist gezet. Kijk naar de foto en heb er je gedachten bij. Hij is zo veelzeggend. Ik mis hem zo!

Dit is het persoonlijke verhaal van Ilona Bloeme. Ze vertelt haar verhaal in ons Klantverslag.

Op 17 juni, de avond voor Vaderdag, treden De 3 Baritons op in yardenhuis Zevenberg in Hoogeveen. Het optreden bijwonen? Doe mee met onze actie en maak kans op 2 VIP-kaarten!

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies