Een warme deken aan herinneringen

De eerste man in je leven is de grote, sterke, liefhebbende vader. Is je vader ongeneeslijk ziek of komt hij onverwachts te overlijden, dan wordt alles anders. In het boek 'Hemelse vaders en hun dochters' schrijven dochters over hun overleden vaders. Schrijven kan een hulpmiddel zijn bij rouwverwerking. Dat ondervond een van deze trotse dochters, Kitty van Blankers-Waser. In haar verhaal koestert zij vooral liefdevolle herinneringen aan haar vader.

Liefdevolle herinneringen

Ik heb mijn verhaal letterlijk gebaseerd op al de herinneringen die na drieëntwintig jaar nog steeds mijn hoofd binnen flitsen als foto's. Foto's in beeld, maar ook in geur en gevoel. Herinneringen die troostend werken en die een gevoel van geborgenheid geven. Herinneringen die ik nog steeds deel met mijn omgeving, om deze levend te houden en om deze blijvend te koesteren. Herinneringen waarbij het rauwe verdriet is gesleten, maar waar het gemis en bovenal het gevoel van liefde en trots blijft voortleven. Herinneringen die mijn vader eer aan doen, de stevige basis van mijn bestaan.

Ereplaats voor mijn vader

Mijn vader verdient een ereplaats, een plaats die hij bij leven nooit opeiste. Een plaats waarin de pijn van mijn jeugd nu eens niet benoemd wordt, maar waar pa in de welverdiende spotlights staat.

Twee citaten uit het boek:

"Klik… De geur van een nieuwe auto, waardoor ik aan pa denk wanneer ik met hem meeging als hij een nieuwe auto mocht uitkiezen. Auto’s interesseerden me niet, pa zijn aanwezigheid wel."

“De meest bijzondere ervaring is tijdens de geboorte van mijn jongste zoon. Pa heeft hem aan me aangereikt na zijn geboorte. Hij was erbij, vol liefde. Ik was verbaasd dat mijn man hem niet zag, het was zó echt. Het is een ervaring die ik koester.”

Warme deken

Mijn oudste zoon werd geboren terwijl mijn vader ziek was. Mijn grote, sterke, vader kon niet doodgaan. Toch gebeurde het…. Het rouwproces was langdurig en zwaar. Leven en dood te dicht met elkaar verweven.  De pijn en het verdriet waren heftig, de herinneringen in het begin te confronterend. Maar gelukkig ben ik die gaan leren koesteren en voelen ze nu als een warme deken.

Schrijven biedt troost

Wat mij enorm hielp was mijn omgeving én mijn openheid. Ik sprak en spreek graag over pa en maakte daarmee mijn omgeving deelgenoot, ook als ze hem nooit gekend hebben. Pa is en blijft een onderdeel van mijn zijn. Schrijven biedt troost en een mooie, blijvende, tastbare herinnering aan die belangrijkste eerste man in je leven. Het schrijfproces heeft mijn herinneringen weer extra warmte gegeven en ik hoop anderen ermee te inspireren.

31 dochters vertellen in het boek “Hemelse vaders en hun dochters” over hun overleden vaders. Dit boek wordt uitgegeven door Schrijverij Mooi Mens, onder redactie van Renate Diks. Meer weten? www.hemelsevaders.com

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies