Rouwen binnen een groot, internationaal bedrijf

Er als leidinggevende zijn, maar vooral als mens

Hij zit in China als ik hem terugbel na zijn bericht op mijn voicemail. ‘Ik bel jou zodra ik terug ben’. Dat is 2 dagen later om half 9 ’s avonds. Hij vraagt hulp omdat 2 van zijn medewerkers kort ervoor een heftig verlies hebben meegemaakt.

Internationaal opererend bedrijf

‘Ik ben manager binnen een internationaal opererend bedrijf. In mijn team verloor in de afgelopen drie maanden 1 collega zijn vrouw en een ander zijn jongste dochter. Ik wil er voor hen zijn, niet alleen als leidinggevende, maar vooral als mens. Maar ik vind het moeilijk, ik ben er zelf ook zo verdrietig van.’

Mannenwereld

Als ik een paar dagen later het bedrijf binnenstap word ik overweldigd door de ruimte. Het zijn fabriekshallen vol met technische materialen. In de maanden dat ik er vaker kom, ontmoet ik maar een paar vrouwen. Dat zijn de vrouwen die werken op de personeelsafdeling en in de catering. Verder is het een mannenwereld.

In die wereld tref ik deze bijzondere man die goed voor zijn mensen wil zorgen en me vraagt hoe hij ze zo maximaal mogelijk kan ondersteunen. ‘Zonder dat ik ze wil dwingen of pushen hoor Maria.’

Gevoel uit onderbuik

Hij voelt vanuit zijn onderbuik wat hij moet doen. Bij de ene werknemer wel zeggen: het lijkt me goed als je weer eens een paar uurtjes komt. Bij de ander wat vaker op de koffie vragen, terwijl hij voelt: ik moet hem meer tijd geven.

Rouwreacties

Van mij wil hij weten wat hij kan verwachten: wat zijn rouwreacties, wat mag en kan hij vragen van de werknemers, hoe kan hij de rest van zijn team betrekken?

Deze manager bespreekt met de Arbodienst en de Personeelsafdeling de ruimte die het rouwverlof biedt. Dat is niet veel, dus er moeten andere manieren komen om de beide rouwende mannen ruimte en hulp te geven die ze nodig hebben.

Passende training

Zij treffen het met zo’n leidinggevende – ik kom vaak anders tegen. Ik ben op dit moment graag zijn klankbord. Tegelijk ontwerp ik een passende training voor de groep leidinggevenden en de medewerkers van de afdeling P&O in dit bedrijf. Want nu is het verdriet heftig op hun werkvloer aanwezig, maar dat zal niet voor het laatst zijn.

Rouw op het werk

En waar mensen rouwen om de dood van een geliefde, betreedt rouw óók je bedrijf als het om scheiding, ziekte of ander verlies gaat. Een goede werkgever kan daar mee om gaan, omdat de kennis over rouwprocessen aanwezig is en mensen het begrip krijgen dat ze verdienen.

Omdat de rouw niet thuisblijft wanneer iemand weer aan het werk gaat. 

Dit is een gastblog van Maria de Greef. Ze is verlieskundige en werkt als opleider en adviseur, vanuit haar Bureau Maria de Greef en als directeur van funiQ. Ze schreef het boek Het regent in mijn toekomst, over rouw bij grootouders na het verlies van hun kleinkind. Eind september verschijnt haar tweede boek: Verloren en gewonnen, over nieuwe liefde na de dood van je partner. Daarnaast is ze spreker, dagvoorzitter en recensent.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies